Política

Nicolas Sarkozy garanteix a Zapatero unitat antiterrorista "nit i dia"

Sarkozy assegura que la lluita antiterrorista és sagrada i que no pensa ingerir-se en les decisions de Zapatero

Suport sense fissures a la lluita contra ETA. El president de la República Francesa, Nicolas Sarkozy, ha garantit al del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que el seu nou executiu es mantindrà ferm en la unitat de tots dos Estats per combatre el terrorisme. Sarkozy, doncs, ha defugit tota mena de polèmiques i ha assegurat que confia en Zapatero, mentre ha insistit que davant el terrorisme només hi ha una resposta: “La unitat, nit i dia”. “No vull que els terroristes diguin que l’esquerra i la dreta estem dividits sobre aquesta qüestió”, reblava.

Aquesta ha estat, de fet, la resposta del president francès després que se li preguntés la seva opinió sobre la política d’oposició del líder del PP, Mariano Rajoy, en bona part basada a atacar la política antiterrorista. Així, després d’indicar que ell respecta el “debat polític espanyol”, ha deixat palès que correspon a l’executiu espanyol decidir la política antiterrorista en cada moment, i a França el que li toca és col·laborar i no polemitzar “mai” en un tema d’Estat, “en majúscules”.

Tampoc s'ha mullat sobre el procés de pau a Euskadi, tan criticat per Rajoy. La resposta de Sarkozy ha estat la que en el seu dia va donar l’expresident Jacques Chirac: “ETA és un problema espanyol, i sempre hem tingut cura que no es converteixi en un problema francès”.
En tot cas, insistia que des del govern francès només s’ha demanat una cosa, “informació”, i ha assegurat que l’executiu de Zapatero sempre ha complert aquest compromís. És per això que ha reiterat la seva confiança en el president socialista, del qual ha dit que és “senzill” treballar-hi.

Sarkozy, doncs, ha deixat constància que la lluita antiterrorista és sagrada i que no pensa criticar-la ni ingerir-se en les decisions de Zapatero, malgrat les excellents relacions que també manté amb Rajoy, a qui va donar suport fa un any en una convenció del PP celebrada a Madrid. De fet, Sarkozy i Rajoy s'han entrevistat i han coincidit que cal treure la UE de l’“immobilisme” que pateix després del fracàs del Tractat.

Sobre aquesta qüestió, precisament, Sarkozy i Zapatero també han donat mostres d’entesa. Tenint en compte que es parteix d’un estat que ha dit que sí en referèndum i d’un altre que hi ha dit que no, els dos presidents han afirmat que s’han “conjurat” per desencallar la crisi de la UE i que han arribat a un acord de mínims. Zapatero no ha estat tan explícit, si bé subratllava que acceptaria un Tractat “simplificat” sempre que mantingui l’“essència” del que va ser rebutjat per França en referèndum. Aquesta qüestió, però, es discutirà els dies 21 i 22 de juny sota presidència alemanya de la UE.

Sarkozy, de fet, ha insistit que la intenció de tots dos presidents és traslladar el seu principi d’acord a aquesta reunió, si bé ha apuntat que correspon a Angela Merkel portar la iniciativa per aconseguir el consens de tots els països membres.

En la reunió també s'ha discutit la interconnexió elèctrica entre Espanya i França i futures infraestructures que comuniquin tots dos territoris a través dels Pirineus. Sarkozy, però, evitant donar detalls, ho ha traslladat a la cimera bilateral que se celebrarà la propera tardor a França. Una altra qüestió discutida i defensada per Zapatero ha estat la de reunir els països mediterranis per dissenyar estratègies conjuntes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona