Política

Victòria amarga

Altres guanyadors morals d'aquestes legislatives van ser el Partit Comunista i el MoDem del centrista François Bayrou

El centredreta del president francès Nicolas Sarkozy va aconseguir diumenge a la nit la majoria absoluta a la segona volta de les eleccions legislatives, però amb un marge molt inferior a l'esperat a causa d'una imprevista recuperació de l'esquerra.

El partit governamental UMP va poder revalidar la majoria de l'última legislatura gràcies a l'impuls de la primera volta de diumenge passat i assoliria 320 diputats a la nova Assemblea Nacional, però queda molt per sota de les estimacions aparegudes durant la setmana i també del nombre d'escons dels últims cinc anys.

Aquest descens imprevist va beneficiar el Partit Socialista (PS) francès, que tot i esperar una gran desfeta va aconseguir aturar el cop i augmentar contra pronòstic la representació parlamentària fins a 210 diputats, una seixantena més que en l'última legislatura. D'aquesta manera, els francesos van practicar ahir una correcció als resultats de la primera volta, en què la dreta havia guanyat en més de cent circumscripcions amb més d'un 50% dels vots, i van reequilibrar el poder davant de la clara hegemonia de la dreta.

El PS, per al qual s'anunciava una terrible derrota, va convertir-se així en una mena de guanyador moral davant del desconcert de la dreta, que va rebre un fort revés amb l'eliminació de l'actual número dos de l'executiu, Alain Juppé, que va presentar la seva dimissió com a ministre de Medi Ambient després de saber que havia perdut a Bordeus, ciutat que governa com a alcalde. Decebut però sobri, Juppé va anunciar també una possible dimissió del consistori municipal en els pròxims dies.

Altres guanyadors morals d'aquestes legislatives van ser el Partit Comunista, que semblava condemnat a perdre el seu grup parlamentari, però que podria conservar-lo després d'aconseguir 19 diputats contradient totes les enquestes. També el MoDem del centrista François Bayrou hauria aconseguit fins a cinc diputats d'un total de sis en competició, mentre que el Nou Centre -els diputats de la UDF que van marxar amb Sarkozy- hauria assolit 20 escons. Com a la primera volta, l'abstenció va ser del 39%, un rècord històric.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona