Política

Mas i Carod secunden el fòrum sobiranista dels intel·lectuals

CiU accepta amb matisos l’independentisme de l’entitat, mentre que ERC la veu útil amb vista a la proposta de referèndum del 2014

El president de CiU, Artur Mas, i el president d’ERC, Josep-Lluís Carod, també conseller de la Vicepresidència del govern, van coincidir ahir a aplaudir el fòrum d’intel·lectuals pròxims a les dues formacions nacionalistes que s’està creant impulsat pel vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Alfons López Tena i pel professor de dret constitucional Hèctor López Bofill. Mas i Carod es van mostrar ahir satisfets per la creació de l’entitat sobiranista, i alhora van deixar palès que ni CiU ni ERC hi interferiran amb moviments partidistes. Aquesta decisió és imprescindible per a l’èxit del fòrum, ja que tot seguit els dos polítics van topar per la diferent estratègia que han seguit els últims anys, i no van amagar els retrets. La visió positiva del fòrum és l’únic comú denominador.

Independentisme
El líder de CiU va valorar l’aposta dels intel·lectuals sota el punt de vista de la seva idea de convertir CDC en la casa gran del catalanisme, mentre reconeixia que no en té l’exclusiva. En declaracions a RAC 1, Mas va acceptar l’independentisme com una de les sensibilitats d’aquest projecte, però apuntant que està obert a totes les persones que apostin per més autogovern per a Catalunya. No obstant, Mas va fer una precisió respecte a l’independentisme, reclamant als qui el defensen que defugin les proclames i treballin en com s’ha de plantejar i com es pot aconseguir aquest objectiu. En cas contrari entén que és portar el país “a la frustració”. L’al·lusió a Carod era directa, i més quan li va llançar a la cara que manté de president “un membre de l’executiva del PSOE”.

El conseller de la Vicepresidència també ha rebut amb satisfacció aquesta iniciativa. En declaracions a l’AVUI, Carod va celebrar el sorgiment d’un fòrum de debat que “se suma a les iniciatives sobiranistes que estan proliferant i que ajuden a consolidar l’objectiu de convocar un referèndum el 2014”. El president d’Esquerra ha fixat aquesta data simbòlica com a adequada perquè els catalans decideixin si volen constituir-se en Estat.

Pel que fa al debat que s’ha obert a CiU sobre la conveniència de posar l’èmfasi en el debat sobiranista, Carod va aplaudir que “per primera vegada sectors de CiU contemplin un horitzó que vagi més enllà de l’autonomia i que constatin la insuficiència de l’horitzó nacional de l’Estatut pactat per Zapatero i Mas”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.