Política

Cap a la independència

El govern d'Escòcia engega el debat oficial pel referèndum d'autodeterminació previst per al 2010

El primer ministre escocès, Alex Salmond, farà públics aquesta setmana els plans del govern independentista per complir la seva promesa electoral: convertir Escòcia en un Estat sobirà.

L’executiu escocès ha anunciat la imminent publicació del document oficial Decidim el futur d’Escòcia: responsabilitat i independència en el món d’avui, seixanta pàgines que assenyalen les bases del debat nacional sobre “les negociacions amb el govern britànic, amb l’objectiu que Escòcia esdevingui un Estat independent”.

Abans, però, caldrà veure si Salmond és capaç de convertir a l’independentisme l’actual 48% d’escocesos que donen suport al govern del Partit Nacional Escocès (SNP). La gestió dels independentistes ha incrementat 15 punts les expectatives de vot per a l’SNP durant els primers cent dies de mandat. Tanmateix, només un 31% dels escocesos votaria ara a favor de la separació del Regne Unit.

Propostes aprovades
Malgrat que l’independentisme és minoritari, el gabinet de l’SNP creu que el nou govern ha aconseguit les condicions necessàries per tirar endavant el referèndum, que costarà 10,5 milions d’euros: “El govern se sent fortament recolzat, perquè [l’SNP] ha demostrat que compta amb el consens, l’eficàcia i un programa global per al país”, ha assegurat el seu portaveu. Durant el darrers tres mesos, en efecte, laboristes i liberaldemòcrates han aprovat les principals propostes del govern en matèria educativa –l’anul·lació de les polèmiques taxes universitàries– i econòmica, per tal d’atreure inversions estrangeres a Escòcia i afavorir l’accés als estudis dels joves de famílies amb salaris baixos.

L’oposició ha acusat l’SNP d’intentar persuadir els escocesos amb gestos moderats, perquè els electors rebutjarien la independència si se’ls preguntés de forma directa. Jack McConnell, exprimer ministre escocès i líder laborista, ha recordat a Alex Salmond que “va obtenir una majoria ben justa, per tan sols un diputat”, i li ha aconsellat “concentrar els esforços en les prioritats de la gent, no en el seus deliris”. El Partit Liberal Demòcrata escocès, per la seva banda, opina que “Escòcia té millors perspectives com a part integrant del Regne Unit”.

Segons les enquestes, un 40% dels escocesos es declaren satisfets o molt satisfets amb les polítiques de l’SNP al govern, i veuen positiva una autonomia fiscal més gran d’Escòcia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.