Política

Els independentistes guanyen les eleccions a Escòcia

Dels 129 escons en joc, l'SNP aconsegueix 47 i els Laboristes 46

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) d'Alex Salmond, favorable a la independència d'Escòcia, s'ha convertit en la primera formació del Parlament d'Edimburg a expenses del Partit Laborista, segons els resultats electorals anunciats per la BBC.

Segons els resultats difosos, l'SNP ha aconseguit 47 escons, mentre que els Laboristes n'han obtingut 46. Al darrere venen els conservadors (17 escons) i els liberals-demòcrates, amb 16 escons. El Parlament d'Edimburg té 129 escons.

L'SNP ha guanyat 20 escons en relació amb els resultats de les eleccions del 2003

Després d'aquest èxit, Alex Salmond és el millor situat per aconseguir el càrrec de Primer ministre escocès. Però li caldrà negociar una aliança per succeir l'actual coalició Laborista-Liberal o, si no, constituir un govern en minoria.

Els liberals-demòcrates han exclós la possibilitat de pactar amb els independentistes.

El Parlament escocès té competències en matèria d'educació, sanitat, transport, desenvolupament econòmic i justícia, principalment.

Dels 129 escons del Parlament d'Edimburg, 73 corresponen als representants de circumscripcions i 56 als de les vuit demarcacions en les quals es divideix Escòcia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.