Política

S'obre el debat per Escòcia

El document té 60 pàgines i explica tres escenaris de futur per a Escòcia, tot reconeixent “la pluralitat social del país"

“Avui demano a cada escocès que s’aturi i reflexioni sobre el país que podríem ser, el país que hauríem de ser”. Contra un enorme fons blau en moviment, les paraules del primer ministre escocès, Alex Salmond, han ressonat en cada racó de les illes britàniques. El govern en minoria del Partit Nacional Escocès (SNP) ha fet públic l’esborrany del referèndum per la independència d’Escòcia i ha inaugurat un programa de debats sota el lema Una conversa nacional, davant l’atenta mirada dels principals mitjans de comunicació del Regne Unit. I dels britànics.

Salmond ha engegat el discurs fent referència al 60è aniversari de la independència de l’Índia i el Pakistan per declarar “el començament de l’etapa més dinàmica de la reforma constitucional d’Escòcia”. Segons el líder de l’SNP, “els dies del govern de dalt cap a baix s’han acabat. Quedar-nos en el punt on ara som ja no és cap opció”, ha afirmat en defensa d’una campanya del referèndum que els partits de l’oposició han qualificat de “despesa inútil per als contribuents”.

Les bases oficials contenen sis capítols a més del text provisional de la convocatòria per al referèndum –previst d’aquí a tres anys– en el qual els escocesos podran decidir si estan o no “d’acord amb la independència”.

Tres escenaris
El document té seixanta pàgines i explica tres escenaris de futur per a Escòcia, tot reconeixent “la pluralitat social del país actualment”: l’augment moderat de transferències al Parlament de Holyrood, l’autonomia fiscal completa o la separació. En la segona part, hi ha informació rellevant sobre la constitució del Regne Unit i la legislació que afecta els referèndums nacionals.

En un eficaç cop d’efecte, el Partit Laborista, el Partit Conservador i el Liberal Demòcrata van emetre dilluns un comunicat conjunt de rebuig a les bases. “Amb el suport de menys d’una tercera part de l’electorat, el govern publica un document dissenyat per fer avançar la croada nacionalista de l’SNP”, assenyala la declaració, “i per crear divisió i incertesa”.

"Trencar la unió"
Malgrat el to conciliador de Salmond, que ha assegurat que el debat "va dirigit a tothom que vulgui millorar la capacitat executiva del Parlament", els líders de l’oposició han indicat que hi participaran “només si es tracta de reformar la Unió per servir millor els ciutadans, no si l’única pretensió és la de trencar-la”.

La laborista Cathy Jamieson, en llegir el text presentat, ha trobat que “no té altra substància que l’independentisme”. Per la seva banda, el diputat Mark Rumbles, parlant en nom dels liberals, ha afirmat: “No tenim res a fer [amb l’SNP], aquí s’acaba la història”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.