Política

Brown afirma que la retirada de les tropes britàniques al centre de Bàssora "no és una derrota"

El primer ministre britànic, Gordon Brown, ha negat que la retirada de les tropes britàniques destacades al centre de Bàssora equivalgui a una derrota a l'insistir que el replegament era una operació "planejada amb antelació i organitzada".

En una entrevista a la BBC, el cap el govern de Londres ha indicat que el moviment va encaminat a que les tropes britàniques vagin assumint "un paper de supervisió", encara que els efectius del Regne Unit podrien "tornar a intervenir en determinades circumstàncies". Ha assegurat que el número d'efectius britànics a l'Iraq continuarà sent "aproximadament el mateix que en aquests moments" i que el Regne Unit hi restarà "per complir" les seves obligacions tant amb el poble iraquià com amb la comunitat internacional.
Fonts militars han informat a Bagdad que les tropes britàniques han abandonat avui el palau presidencial d'aquesta ciutat, al sud de l'Iraq, que havien utilitzat des de l'invasió del país, com la caserna general.

"L'objectiu d'aquesta acció ha estat transferir el control de la seguretat de l'Exèrcit britànic a les forces de seguretat iraquianes", ha afegit. El líder laborista ha reconegut els errors comesos després de la caiguda del règim de Sadam Husein a l'assegurar: "Si fóssim capaços de prendre aquestes decisions ara, ho hauríem fet de forma diferent".

Les 550 militars britànics que continuaven al centre de Bàssora, capital de la província meridional del mateix nom, van començar ahir diumenge el replegament per concentrar-se amb la resta dels 5.000 soldats del Regne Units a la base aèria, a 20 quilòmetres a l'oest de la ciutat.

En un principi estava prevista l'entrega del control del palau de Bàssora als iraquians a principis d'agost, però ha estat retardada pel malestar dels Estats Units amb l'iniciativa. Des del començament de l'invasió liderada per Estats Units als març del 2003 han mort a l'Iraq 168 soldats britànics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.