Política

Nou revés per a Prodi

L’oposició de centredreta agita l’espantall de les eleccions anticipades

L’oposició italiana de centredreta va preferir ahir no presentar cap moció de censura contra el premier Romano Prodi, però ja s’està fregant les mans després que, en un sol dia, la Unió, la coalició del govern de centreesquerra, perdés quatre votacions al Senat durant l’examen del projecte de lleis de pressupostos per al 2008.

De nou, la Unió ha reobert una crisi i ha perdut la majoria. La fractura interna, agreujada ara pel litigi que mantenen els ministres Clemente Mastella (Justícia) i Antonio Di Pietro (Infraestructures), ha arribat a un punt que costa de creure que es pugui redreçar. Mastella va arribar a assegurar ahir que mai més formarà govern amb Di Pietro: “A partir de les properes eleccions municipals, on sigui ell, no hi seré jo”.

“Caurà en un vot decisiu”
Mentre els diferents partits del govern es diuen de tot, el centredreta comença a fer els seus plans. El líder d’Aliança Nacional, Gianfranco Fini, va dir ahir que “no existeix cap possibilitat de prolongar artificialment la legislatura”. “Qui té la democràcia al cor ha de ser conseqüent. Si Prodi cau, es vota”, va afegir.

Però el cap de Força Itàlia, Silvio Berlusoni, va fer un pronòstic més a llarg termini: “No és el que ha passat avui el que farà caure el govern de Prodi; el govern caurà en una votació decisiva, sobre una llei important”. El principal punt de l’ordre del dia que ahir va guanyar l’oposició era sobre quina empresa ha de construir un pont que s’ha de fer a Sicília. Després de nombroses reunions, Prodi va utilitzar els mitjans per dirigir-se als seus socis de govern: “Exigeixo que totes les forces diguin ara si volen continuar recolzant aquest govern i els compromisos adquirits amb electors, o si prefereixen fer prevaler els interessos de partit sobre els del país”. En les properes votacions, es veurà si el govern recupera la majoria.

La pugna entre els dos ministres del mateix govern que estan fent la vida impossible a Prodi sembla més un litigi personal que no pas polític. Tot va començar quan es va saber que la Fiscalia estava investigant si Mastella, cap del partit Udeur, havia desviat diners de la Unió Europea per afavorir algunes empreses. Mastella va demanar que els fiscals que l’estaven investigant fossin recusats i el ministre Di Pietro, exjutge anticorrupció, s’hi va oposar. Mastella es va sentir insultat.

Fins ara, la majoria de problemes del Professore venien dels partits comunistes que hi ha dins de la Unió. En els últims dies, però, la fractura sembla més fonda ja que hi ha la Fiscalia pel mig. A més, les empreses que, presumptament, s’haurien vist beneficiades per aquests moviments del democristià Mastella són properes a Prodi, i segons la premsa italiana, a una lògia francmaçònica secreta. Per si la història no fos prou complicada, cal afegir-hi una sèrie de cartes acompanyades d’una bala que han rebut alguns dels protagonistes d’aquest afer. De moment, els amenaçats són Luigi De Magistris (el fiscal que està investigant la possible trama de corrupció), la jutge Clementina Forleo, Prodi i Mastella.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.