Política

La policia danesa deté vuit suposats membres d'Al-Qaida

Dinamarca és objectiu dels extremistes per la publicació en un diari dels dibuixos de Mahoma

La policia danesa va anunciar ahir la detenció de vuit persones suposadament vinculades a la xarxa Al-Qaida d’Ossama bin Laden.

Segons el director general dels serveis d’intel·ligència de la policia danesa (PET), Jakob Scharf, els arrestos, fets la nit de dilluns a dimarts als voltants de Copenhaguen, han permès "impedir un atac terrorista".

El comandament policial no va informar sobre els objectius potencials ni la data de l’atac, però va afirmar que és la primera connexió amb Al-Qaida d’aquest nivell descoberta mai a Dinamarca. Els detinguts –va explicar– "són islamistes militants amb vincles amb membres d’Al-Qaida d’alt nivell".

Els experts en terrorisme alerten que Dinamarca s’ha convertit els darrers anys en un objectiu dels extremistes islàmics a causa de la seva implicació a les guerres de l’Iraq i l’Afganistan i per la crisi que va esclatar l’any passat en aquell país després que un diari local publiqués caricatures del profeta Mahoma.

Al punt de mira
"Dinamarca és al punt de mira dels extremistes", va dir a l’agència Reuters l’expert en terrorisme de l’Institut de Defensa Nacional Sueca Magnus Ranstorp, que va explicar que l’hostilitat dels extremistes contra Copenhaguen es va agreujar arran de les mesures preses des del 2001 contra els que demanen asil i arran de les vinyetes de Mahoma. "Per alguns, això [les caricatures] podria convertir-se en un argument per pagar el que veuen com un atac a l’Islam".

Dinamarca té actualment 450 soldats desplegats a l’Afganistan i des de fa poc ha reduït la seva presència militar a l’Iraq a un petit contingent.

El director general de la PET va explicar que els detinguts, d’edats compreses entre els 19 i els 28 anys, són d’origen afganès, pakistanès, somali i turc i sis d’ells són ciutadans danesos. Tots ells vivien a Dinamarca des de "fa molt de temps" i, segons Scharf, el seu procés de radicalització islàmica s’ha produït, en part, dins del regne escandinau.
"La nostra investigació mostra que alguns dels sospitosos havien adquirit materials per fabricar explosius", va dir Scharf, que va remarcar que les detencions confirmen les sospites dels serveis d’intel·ligència que a Dinamarca hi ha persones i grups que volen llançar atacs i estan disposats a fer-ho i que Al-Qaida "després d’haver estat a la defensiva, s’ha recuperat i és capaç de llançar una acció terrorista contra un país occidental". La ministra de Justícia danesa, Lene Espersen, va jutjar "molt inquietant" el fet que el seu país aculli individus d’aquesta mena.

Els dos sospitosos que se sospita que són els caps del grup aviat seran posats en presó preventiva i els altres sis, molt probablement, els deixaran anar després de ser interrogats.

Les detencions anunciades ahir són les darreres d’una sèrie d’operacions que les autoritats daneses han dut a terme emparant-se en la llei antiterrorista aprovada després dels atemptats de l’11-S.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.