Política

Els argentins trien president amb Cristina Kirchner de favorita

El vot d'avui tanca la campanya més deslluïda des de 1983

Els argentins elegeixen avui el seu nou president, convençuts que la senadora Cristina Fernández de Kirchner es convertirà en la primera dona a arribar a la Casa Rosada a través del vot popular.

Si les enquestes no s’equivoquen, Cristina succeirà en el càrrec el seu marit, Néstor Kirchner, sense la necessitat d’una segona volta. Només la socialdemòcrata Elisa Carrió sembla capaç de forçar un desempat. Per això s’ha jugat tot el seu poder electoral a les grans ciutats, tot i que la llei electoral no li és favorable.

Cristina podrà guanyar en primera volta si obté el 40% dels vots i sempre que, tal com es preveu, superi Carrió en més de 10 punts.

Aquestes eleccions suposen la normalització definitiva de la crisi institucional oberta el desembre del 2001 amb la dimissió del president radical Fernando de la Rúa. L’actual govern va prendre possessió el maig del 2003 en substitució d’un altre d’interí encapçalat pel peronista Eduardo Duhalde, que es va veure obligat a avançar les eleccions davant la magnitud de la crisi heretada.

Potser per l’èxit econòmic de Kirchner i la falta d’opcions d’una oposició fragmentada, aquesta ha estat la campanya electoral més deslluïda des del retorn a la democràcia el 1983. Es tracta, en tot cas, de votar per la continuïtat d’un model que ha portat calma després d’una crisi sense precedents.

Desinterès popular
Una mostra clara de la manca d’interès popular és que el 86% dels ciutadans citats per exercir de presidents de mesa ho van rebutjar. El gest, inèdit, ha obligat les autoritats a cobrir els llocs vacants amb funcionaris judicials. “No hi haurà problemes de falta de presidents de mesa”, va afirmar el director nacional electoral, Alejandro Tulio.

Avui quedarà configurat també el Congrés que acompanyarà el nou govern, amb la renovació de la meitat dels diputats i un terç dels senadors. A més, es redibuixarà el mapa electoral de l’interior del país, ja que se celebraran comicis en vuit de les 24 províncies, entre les quals Buenos Aires, la més rica i poblada del país, i Santa Cruz, bressol polític del president Kirchner.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.