Política

La guerra d'Iraq provoca més de 4 milions de refugiats

Dins el país hi ha uns 2,2 milions de desplaçats, i 2 milions més han fugit a l'estranger

Més de quatre milions d'iraquians han fugit de casa seva a l'Iraq i han buscat refugi a d'altres ciutats o fora de les seves fronteres a causa de la violència, segons ha anunciat avui l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que ha demanat als països que facin més per alleujar la situació.

"La situació a l'Iraq continua empitjorant, amb més de dos milions d'iraquians que ara es creu que estan desplaçats dins de l'Iraq i 2,2 milions més refugiant-se en altres països veïns", ha assenyalat una portaveu d'ACNUR, Jennifer Pagonis, a Ginebra. "ACNUR està expandint ràpidament les seves operacions i la seva presència a la regió, però la magnitud de la crisi s'està estenent", ha afegit.

Les crides perquè els països de la regió augmentin el seu suport han obtingut molt pocs resultats fins ara i l'accés dels serveis socials per als iraquians és limitat, segons l'agència de l'ONU, que subratlla que la majoria d'aquesta càrrega la suporten Jordània i Síria.

"La taxa de reconeixement d'iraquians en diversos països, especialment a Europa, segueix sent baixa", ha indicat Patagonis. Per aquesta raó, ACNUR ha insistit en la seva crida perquè "totes les fronteres siguin obertes per a aquells que necessiten protecció".

Desplaçats interns
Dins de l'Iraq, prop de del 85% dels desplaçats -en la seva majoria procedents de Bagdad i els districtes del voltant- es troben en les regions del centre i el sud. Des del febrer de l'any passat, unes 820.000 persones han fugit, "entre ells 15.000 palestins que no tenen cap lloc on anar", ha explicat la portaveu.

Segons ha indicat, les províncies de l'Iraq "estan veient-se superades per les necessitats dels desplaçats". Com a mínim 10 de les 18 províncies han tancat les seves fronteres o restringit l'accés a les noves arribades. "ACNUR està rebent informacions inquietants acosta que les autoritats regionals estan rebutjant registrar noves arribades, entre elles les de dones soles, i neguen l'accés als serveis governamentals. Molts desplaçats han estat expulsats d'edificis públics", ha afegit.

Mentrestant, segons les dades del Govern, aproximadament 1,4 milions d'iraquians es troben refugiats a Síria, fins a 750.000 a Jordània, 80.000 a Egipte i uns 200.000 a la regió del Golf. Només Síria rep com a mínim 30.000 iraquians al mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.