Política

La Unió Europea ultima un nou Tractat malgrat la dura oposició de Polònia

Varsòvia accepta la proposta alemanya que retarda fins al 2017 el nou sistema de votacions

Després de dues intenses jornades de negociació, els líders de la Unió Europea ultimaven aquesta matinada l'acord polític per al nou Tractat Europeu que ha de substituir la fallida Constitució. Ja de matinada, Polònia va acceptar l'última proposta de la presidència alemanya liderada per Angela Merkel pel sistema de votacions, principal escull de les legociacions. El Regne Unit, l'altre Estat membre que amenaçava en bloquejar l'acord, també s'havia mostrat satisfet amb l'esborrany.

Els germans Kaczynski van amenaçar de vetar la proposta fins a l'últim moment, però al final van cedir davant la pressió de la resta de socis europeus. La presidenta de torn de la UE, la cancellera Merkel, va arribar a amenaçar Polònia d'excloure-la de l'acord sobre el Tractat. En realitat, però, és el Regne Unit el responsable del debilitament de la Unió que suposarà el futur Tractat. El Regne Unit, obstinat a no cedir competències en favor de Brussel·les, va obtenir una excepció en cooperació policial i judicial, però la resta de socis podran avançar en la integració en aquest camp.

La presidència també va fer concessions a d'altres governs, com l'holandès, que reclamaven més poder per als parlaments estatals. En aquest sentit, el Tractat inclourà com a novetat important que si una majoria d'Estats membres s'oposen a una iniciativa lesgislativa dela Comissió Europea tindran un mecanisme a través del qual podran arribar a suspendre la iniciativa.

En la part més positiva, l'acord que estava a punt de tancar-se a quarts de tres de la matinada per un mandat per a la Conferència Intergovernamental (CIG), que s'encarregarà els propers cinc mesos a redactar el text del Tractat, servirà per a què la UE funcioni millor. A més, es mantindran qüestions importants del projecte de la Constitució com ara la figura d'un president permanent de la Unió i un Alt Representant de la UE que assumirà la vicepresidència de la Comissió Europea i presidirà el Consell de Ministres d'Exteriors.

El nou sistema de votació es va convertir en l'autèntic cavall de batalla de les converses entre els Vint-i-set reunits a Brussel·les des de dijous, i va acabar per dificultar l'acord pel mandat CIG. Al final, i segons fonts diplomàtiques, Polònia va acceptar que el nou sistema de votació de doble majoria entri en vigor el 2014 però fins al 2017 qualsevol soci podrà apel·lar al sistema de Niça, avui vigent, si ho creu convenient.

Les converses amb els britànics tampoc van ser fàcils si es té en compte que Merkel va preferir negociar via telefònica amb Gordon Brown, successor del primer ministre Tony Blair, que amb el mateix Blair.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona