Política

Garzón fa detenir els dirigents de Batasuna Pernando Barrena i Patxi Urrutia

Els membres de la mesa nacional de Batasuna Pernando Barrena i Patxi Urrutia han estat detinguts aquest dilluns per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón. Barrena ha estat detingut a Berriozar (Navarra) i Urrutia al barri vell de Pamplona. En la mateixa operació, la policia ha intentat arrestar també l'assessor de la comissió negociadora abertzale Unai Fano, però de moment no ha estat localitzat. Tots tres van participar dissabte en una xerrada pública a Pamplona sobre la proposta de marc democràtic de l'esquerra abertzale.

Garzón acusa Barrena, Urrutia i Fano d'integració en banda armada i de reiteració delictiva, ja que segons l'acusació han actuat de portaveus de Batasuna quan aquesta organització ja estava il·legalitzada. En la xerrada de dissabte, Pernando Barrena va assegurar que l'esquerra abertzale serà present a les eleccions del 9 de març per molt que els jutges il·legalitzin EHAK i ANB o en suspenguin les activitats.

Segons fonts judicials, les detencions s'han fet dins del procediment 320/07, obert l'octubre passat per Garzón després d'una operació policial a Segura (Guipúscoa), en què ja van ser detinguts una vintena de membres de la mesa nacional de Batasuna.

Amb les detencions de Barrena i Urrutia, ja són 22 els membres de la mesa nacional de Batasuna detinguts. Fins ara, els arrestats han ingressat després a la presó, començant pel líder de la formació, Arnaldo Otegi. Ara queden 19 membres de la directiva en llibertat i no es descarta que hi hagi més detencions en l'ofensiva de Garzón.

El jutge treballa paral·lelament en un sumari contra d'EHAK i ANB per paralitzar-ne les activitats, malgrat que el Tribunal Suprem, competent per aplicar la llei de partits, també ha obert un procés contra els dos partits a petició de la fiscalia i de l'advocacia de l'Estat. Aquest dilluns mateix, Garzón ha pres declaració en una vista a porta a tancada als representants d'EHAK.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.