Política

Israel i Hezbol·lah, a punt per intercanviar presos

Pròxim Orient

Aquest matí, al passatge fronterer de Rosh Hanikra, entre Israel i el Líban, es durà a terme l'intercanvi negociat per Israel i Hezbol·lah, amb mediació d'Alemanya i l'aval de les Nacions Unides. Al Líban esperen aquest intercanvi amb ambient festiu i alegria, mentre que a Israel tenen gran pesar i molta tensió perquè temen que els dos soldats segrestats el 12 de juliol del 2006 per Hezbol·lah no tornin a casa vius.

Però fins a l'últim moment no se sabrà amb certesa la veritat, tot i que, en els últims dies, fonts libaneses informaven amb un cert aire misteriós, i sense revelar identitats, que un dels soldats havia mort poc després del segrest, però les fonts tampoc van aclarir quin era l'estat de l'altre soldat.

En aquest intercanvi, el primer pas serà el lliurament a Israel, per part de la Creu Roja, dels dos soldats. Si efectivament són morts, un equip del consell suprem de rabins militar haurà d'identificar-los. També experts forenses estan en alerta per ocupar-se del tema. En una base de l'exèrcit israelià, pròxima a la frontera, estaran esperant les famílies Goldwasser i Regev, els fills dels quals, Ehud i Eldat, són els segrestats objecte de l'intercanvi.

Tot just es completi la identificació d'aquests dos soldats, Israel lliurarà a la Creu Roja els cinc libanesos que tenia empresonats complint condemna, entre els quals el terrorista Samir Kuntar. També seran lliurats a Hezbol·lah els cossos de 199 dels seus membres i altres homes que van participar en atacs a territori israelià i que van morir en topades amb l'exèrcit.

Pocs vots en contra
El govern d'Ehud Olmert va ratificar ahir l'intercanvi en una sessió extraordinària, amb 22 vots a favor i tres en contra. Un dels ministres que s'hi va oposar va explicar que no pot acceptar "intercanviar cadàvers per terroristes vius". Nabil Qaud, cap del moviment xiïta libanès al sud del país, va afirmar que "el fet que Israel hagi acceptat les nostres condicions per a l'intercanvi significa que va fracassar totalment en la guerra de fa dos anys, i això és una victòria total de Hezbol·lah". Però Miki Goldwasser, mare d'Ehud, va dir que es tracta d'una "victòria moral d'Israel sobre Hezbol·lah".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona