Política

Israel canviarà cinc presos de Hezbol·lah per dos soldats hebreus

El govern israelià va aprovar ahir un intercanvi de presoners amb la milícia xiïta de Hezbol·lah amb l’objectiu de recuperar els dos soldats israelians segrestats el juliol de 2006 a la frontera libanesa, Eldad Regev i Ehud Goldwasser, que va servir com a detonant per a l’esclat de la guerra entre Israel i el Líban de fa dos estius.

L’executiu israelià va anunciar ahir que està disposat a deixar lliures cinc milicians libanesos i un nombre indeterminat de presoners palestins, tot i que no es va concretar cap data per al compliment de l’intercanvi.

La decisió va ser ratificada ahir en la reunió del consell de ministres israelià per 22 vots a favor i tres en contra, corresponents als ministres de Finances, d’Habitatge i de Justícia. Amb tot, a l’inici de la reunió, el primer ministre israelià, Ehud Olmert, va demanar als seus ministres que aprovessin la iniciativa, alhora que anunciava que “no hi ha cap possibilitat” que els dos soldats segrestats encara siguin vius. “Al final d’aquest llarg procés, he arribat a la conclusió que, com a premier israelià, he de recomanar al gabinet l’aprovació de la proposta, fins i tot tenint en compte el dolorós preu que haurem de pagar”, va declarar Olmert.

Tanmateix, Hezbol·lah exigeix des de fa temps l’alliberament del libanès Samir Qantar, peça clau en la investigació israeliana per trobar el coronel Ron Arad, pilot de les forces aèries israelianes desaparegut el 1986 prop de Sidó, al Líban. Per altra banda, el moviment islamista Hamàs rebutjava ahir mateix l’alliberament de 450 palestins en mans d’Israel a canvi del militar hebreu Gilad Shalit.

Trànsit cap a Gaza
Israel també decidia ahir reobrir tres passos fronterers amb Gaza, i restablir part del subministrament a la franja, després que els palestins aturessin els atacs contra el territori hebreu. El pas comercial de Sufa, el centre de transferència de combustible de Nahal Oz i el pas fronterer d’Erez es reobrien i durant la jornada d’ahir estava previst que una vuitantena de camions entressin a Gaza. Israel havia tancat aquestes vies dimecres, com a resposta a un atac amb coets de la Jihad Islàmica, i va fer perillar així la treva amb els palestins que havia entrat en vigor el 19 de juny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera