Política

Ensurt en l’últim dia de la visita de Sarkozy a Israel

Món

La visita oficial de tres dies que el president francès, Nicolas Sarkozy, ha realitzat a Israel i als territoris palestins va acabar ahir de forma abrupta després que el suïcidi d’un soldat israelià provoqués l’alarma a l’aeroport Ben Gurion, a prop de Tel Aviv, on el cap de l’Elisi i la seva dona, Carla Bruni, s’acomiadaven de les màximes autoritats israelianes.

El so d’un tret a uns dos-cents metres de l’aeroport va obligar els guardaespatlles de la família Sarkozy a introduir de forma precipitada la parella dins l’avió en què van abandonar la regió, al mateix temps que agents de seguretat cobrien el primer ministre israelià, Ehud Olmert.

Viatge a Betlem
L’ensurt va deslluir la cerimònia de comiat que havia de posar punt final a la visita de Sarkozy a Israel, que ha servit per reafirmar les bones relacions entre França i l’Estat hebreu. Poc abans, Sarkozy havia viatjat a Betlem, on es va reunir amb el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas. El cap de l’Elisi va traslladar al dirigent palestí el seu compromís amb la pau al Pròxim Orient i amb la creació de l’Estat palestí, que no va dubtar a descriure com a prioritària.

A la roda de premsa posterior a la reunió, Sarkozy va instar Israel a abandonar Jerusalem est. “Si la ciutat és santa per a tres religions, pot estar controlada només per una?”, es va preguntar Sarkozy. El cap de l’Elisi també va afirmar, en referència al polèmic mur que construeix Israel a Cisjordània, que “no portarà la seguretat per sempre”. “Israel ha de garantir la seva protecció a través d’un acord de pau amb gent com el president Abbas”, va afegir Sarkozy.

Cop a la treva
El llançament ahir de dos míssils sobre Israel per part de la Jihad Islàmica va posar a prova la fràgil treva firmada entre el govern israelià i Hamàs. Els projectils van caure des de Gaza a a Sderot, al Nègueb, al sud d’Israel. El govern israelià va qualificar l’atac, sense ferits, de “greu violació” de l’alto el foc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.