Política

El COI reclama a la Xina que compleixi el "compromís moral" amb els drets humans adquirit amb els JJOO

Pequín 2008

Jacques Rogge, president del Comitè Olímpic Internacional (COI), ha demanat avui a la Xina que respecti el "compromís moral" amb els drets humans, a la llum de la repressió de les revoltes al Tibet.
"Els representants de la candidatura (de Pequín 2008) van dir (al presentar-la) que dur els Jocs a Pequín faria avançar l'agenda social de la Xina, inclosos els drets humans", ha anunciat Rogge.

"Això és el que jo anomenaria un compromís moral, més que un de jurídic", ha assenyalat el belga al respondre a una pregunta sobre les obligacions contractuals de Pequín 2008 pel que fa als drets humans. En aquest sentit ha afegit: "Definitivament, hem demanat a la Xina que respecti aquest acord moral". El govern xinès ha respost al COI que deixi de banda "factors polítics irrellevants"

Rogge es va reunir ahir amb el primer ministre xinès, Wen Jiabao, tot i que no ha volgut desvelar detalls del contingut de la seva reunió sense que la comissió executiva del COI s'hi hagi pronunciat encara.

A la llum de les protestes que s'estan produint en el relleu de la torxa en capitals com Londres, París i San Francisco en resposta a la repressió al Tibet, Rogge ha indicat que és “molt fàcil criticar" a posteriori la decisió d'haver dut els Jocs a la Xina.

"És fàcil dir ara que la del 2001 no va ser una decisió sàvia i sòlida. Però cal tornar al passat, al 30 de juliol del 2001, fa set anys. Clarament, sens dubte, la candidatura de Pequín va ser la millor de les que es van presentar".

Els motius, segons ha dit, van ser clars: "Pequín podia oferir quelcom més que cap altre candidat: el valor afegit de portar l'esport i l'olimpisme a un cinquena part de la població mundial".

San Francisco escurça el recorregut
En aquest context, la flama dels Jocs Olímpics de Pequín ha recorregut els carrers de San Francisco enmig de fortes mesures de seguretat, fins al punt que el recorregut s'ha canviat a última hora i hi ha hagut confusió entre el públic, els manifestants i els periodistes.

També s'ha escurçat de manera notable la cerimònia d'obertura dels relleus, que havia de durar una hora i no ha superat els deu minuts.

Finalment, la flama ha desfilat per un carrer pràcticament lliure de manifestants, que s'han fet sentir en altres carrers de la ciutat nord-americana les hores prèvies al recorregut.

L'objectiu dels organitzadors era evitar que els manifestants apaguessin la flama olímpica, com va passar ara fa pocs dies a París. En aquests moments, la flama vola cap Amèrica del Sud.

Absències
Malgrat tot, el primer ministre britànic, Gordon Brown, ja ha anunciat que no assistirà a la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Pequín. De fet, Brown només assistirà a la cerimònia de clausura de les Olimpíades, en què Londres rebrà el testimoni olímpic.

De la mateixa manera, el president polonès, Lech Kaczynski, ha decidit no assistir a la cerimònia d'obertura dels Jocs el pròxim mes d'agost, una decisió de boicotejar l'acte que ja va prendre recentment el primer ministre de Polònia, Donald Tusk.

En la mateixa línia, i després que molts grups en defensa dels drets dels tibetans hagin demanat a George Bush que no vagi a la inauguració dels Jocs de Pequín d'aquest estiu, la Casa Blanca no ha descartat que el president nord-americà modifiqui la seva agenda i, finalment, cancel·li la seva assistència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.