Política

Entra en vigor la nova Constitució de Kosovo

Kosovo ha donat avui un nou pas cap a la sobirania amb l'aprovació pel parlament de Pristina d'una Constitució i un cos legislatiu que atorguen a l'exregió sèrbia poders estatals, encara que les competències policials, de Justícia i frontereres segueixen sota control internacional.

La llum verda a la Carta Magna suposa un pas més en l'afirmació de la sobirania kosovar, iniciat el passat 17 de febrer, quan Pristina va declarar de forma unilateral la seva independència de Sèrbia. Des de llavors, 43 països han reconegut la independència de Kosovo, entre ells Estats Units i les principals potències europees.

El text constitucional defineix la República de Kosovo com un "Estat independent, sobirà, democràtic, únic i indivisible" i destaca la seva condició de societat "multiètnica".

Supervisió de l'ONU
El document aprovat no preveu cap paper de l'ONU en el país, encara que si convida a la Unió Europea a supervisar la construcció d'un Estat de Dret.

El pla inicial de les potències occidentals era que una missió de la UE (EULEX) reemplacés la missió interina de l'ONU (UNMIK) que administra la regió des del 1999. Amb tot, davant la forta resistència de Sèrbia i del seu aliat Rússia, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, ha plantejat una solució alternativa. El màxim dirigent de l'ONU ha suggerit reduir el paper de la UNMIK, posar la EULEX sota el paraigua de l'ONU, concedir-li gradualment més responsabilitat a la Policia i Justícia kosovar, i al mateix temps donar-li més drets als serbi-kosovars, concentrats a la part nord del país.

Per la seva banda, l'OTAN ha decidit fer-se càrrec de l'entrenament dels 2.500 membres de la nova força de seguretat kosovar, que en un termini de tres anys haurà d'assumir responsabilitats de seguretat interior, encara que no de les fronteres del nou Estat.

No obstant això, Sèrbia, que segueix considerant Kosovo una part íntegra del seu territori, insisteix que qualsevol modificació de la missió internacional a la zona ha de ser aprovada pel consell de Seguretat de l'ONU, on Rússia compta amb dret a veto.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.