Política

Les celebracions omplen els carrers de Kosovo hores abans de la declaració d'independència

Pristina

Si no hi ha canvis d'última hora, el Parlament de Kosovo declararà aquesta tarda la independència. El primer ministre albanokosovar, Hashim Thaçi, ha anunciat que ha sol·licitat una sessió extraordinària de la cambra, que comença a les 14 hores, per declarar aquesta mateixa tarda, i de manera unilateral, la seva independència. L'hora anunciada són les cinc de la tarda.
Durant aquesta sessió també s'aprovaran els símbols del nou estat. Mentrestant, els habitants de Pristina s'han llançat al carrer per anticipar-se a les celebracions per la independència gairebé al mateix temps que arribava a la ciutat el primer grup de la missió enviada per Brussel·les.

De sobte, han aparegut centenars de banderes albaneses, milers. També banderes nord-americanes, l'aliat de sempre. Per a la majoria albanesa de Kosovo, les barres i estrelles són el seu segon símbol. Ningú no oblida que va ser la Casa Blanca la més compromesa en la lluita contra el règim nacionalista serbi de Slobodan Milosevic.

Entre tanta alegria, també gestos de menyspreu per Sèrbia, el país al qual han estat vinculats durant l'últim segle. Els insults contrasten amb la voluntat del govern kosovar de reconciliar les dues grans comunitats del país.

Kosovo s'emancipa encara amb molts dubtes, ruïna econòmica, màfies i una seguretat molt precària. Massa responsabilitat, però per ara tothom sembla coincidir que són instants per deixar-se endur per l'experiència única de sentir la joia col·lectiva.

Sèrbia també surt al carrer
Per expressar el rebuig a la independència de Kosovo, un miler de serbis es van manifestar dissabte a la tarda a la seva capital, Belgrad. No accepten la pèrdua d'un territori que veuen com el bressol de la seva cultura i la seva religió. I en consideren la Unió Europea un dels principals responsables.

Els manifestants es van congregar davant l'ambaixada d'Eslovènia, país que té la presidència de torn de la Unió. Allà han llegit un manifest que critica el suport comunitari a la independència de Kosovo i titlla d'il·legal la imminent arribada d'una missió civil europea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.