Política

El Pentàgon demana la pena de mort per a sis dels detinguts a Guantànamo per l'11-S

Després d'anys de tenir-los empresonats a la base naval que els Estats Units tenen a l'illa de Guantànamo (Cuba), la junta militar s'ha decidit a portar a judici sis dels presoners presumptament implicats en els atemptats de l'11-S i demana que siguin condemnats a mort.

La decisió ha estat anunciada aquest dilluns per l'assessor d'afers legals del departament de Defensa, el brigadier general Thomas Hartmann, que ha precisat que el procés que ara comença pot ser molt llarg, ja que primer s'han de presentar els càrrecs davant de la jutge Susan Crawford, encarregada de supervisar les juntes militars, i després els acusats poden presentar recursos.

Serà motiu d'apel·lació, de ben segur, el fet que una de les proves contra alguns dels presoners són les seves mateixes confessions. És el cas del presumpte cervell de l'operació, Khalid Shaikh Mohammed, conegut com a KSM. Aquest pakistanès va confessar haver planificat cada detall dels atemptats, però ho va fer sota tortura segons ha admès la CIA. De fet, el que admet la CIA és que li van aplicar el sistema de l'ofegament simulat com a mètode d'interrogatori.

Entre els altres cinc acusats per als quals demanen la pena de mort hi ha Mohammed al-Qahtani, l'home conegut com el segrestador número 20 i que no va arribar a participar en els atacs. La resta són un nebot de KSM, considerat el seu lloctinent, i dos suposats participants en els entrenaments dels suïcides.

Els Estats Units van començar a enviar presos a Guantànamo el gener de 2002 i fins ara no han jutjat cap dels implicats. També han estat criticats perquè ara que s'han decidit a judicialitzar el cas, ho faran amb tribunals militars. El Pentàgon espera poder portar a judici 880 reclusos dels 250 que encara són al recinte penitenciari de la base naval.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El regidors de Junts deixen el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona
política

Maragall assenyala el director de Comunicació d’ERC

barcelona
ESTATS UNITS

Trump invoca el reconeixement de la immunitat per frenar el cas de l’actriu porno

BARCELONA
judicial

Mas recorre contra la investigació per traïció en el ‘cas Volhov’ i acusa el jutge de “frau processal”

barcelona
política

Junts diu que la trobada Puigdemont Junqueras és una “bona notícia” per a l’independentisme

barcelona
política

Suprem entestament

madrid
REGNE UNIT

Els ‘tories’ es descomponen

Londres