Política

La CIA va recórrer a la tortura després de l'11-S

Washington

La CIA va aplicar un mètode de tortura contra tres detinguts just després dels atemptats de l'11 de setembre del 2001. Així de clar ho ha explicat Michael Hayden, director d'aquesta agència nord-americana.
Es tracta de la primera vegada que la màxima autoritat de la CIA reconeix públicament que es va fer servir la tècnica de simulacions d'ofegament durant els interrogatoris contra presoners sota la custòdia dels Estats Units.

La simulació d'ofegament és un mètode en què el detingut és lligat a una planxa i empès sota l'aigua embolicat en una tovallola mullada perquè tingui la sensació que s'ofega.

En una declaració davant del comitè d'intel·ligència del Senat, Hayden ha dit els noms dels tres detinguts a qui es va aplicar aquest mètode. Els crítics amb aquesta pràctica la qualifiquen de tortura i el Congrés estudia prohibir la seva aplicació.

No obstant això, el cap de la CIA ha explicat que, des de llavors, a començaments del 2002, no s'ha tornat a utilitzar, ja que les circumstàncies d'aquell moment eren molt diferents de les d'avui, perquè aleshores creien que un segon atac terrorista era immediat i per la poca informació de què disposaven les autoritats en aquells moments.

Els detinguts que van patir aquesta tècnica van ser el pakistanès Khalid Sheikh Mohammed, un dels líders d'Al-Qaida, considerat el cervell de l'11-S, Abu Zubaydah i Abd al-Rahim al-Nashiri.

Segons els mitjans de comunicació nord-americans, el director de la CIA ha assegurat després de l'audiència que els interrogatoris a Mohammed i Zubaydah van ser “parcialment fructífers”.

Hayden ha reconegut també que menys de 100 persones han estat retingudes amb el programa de detenció i interrogatoris per a terroristes de la CIA, i menys d'un terç d'aquestes han estat sotmeses a mètodes d'interrogatori severs.

L'administració del president George W. Bush ha mantingut que no fa servir ni aprova la tortura. De fet, el 30 de gener passat, en una compareixença al Senat, el secretari de Justícia dels Estats Units, Michael Mukasey, es va negar a definir com a tortura les simulacions d'ofegament argumentant que no s'utilitzen actualment i que estan prohibides.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona
política

Maragall assenyala el director de Comunicació d’ERC

barcelona
ESTATS UNITS

Trump invoca el reconeixement de la immunitat per frenar el cas de l’actriu porno

BARCELONA
judicial

Mas recorre contra la investigació per traïció en el ‘cas Volhov’ i acusa el jutge de “frau processal”

barcelona