Política

El govern central avisa que no farà ni cas al Parlament

De la Vega subratlla que l’acord de la cambra catalana no afecta l’executiu espanyol

L’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero no se sent en absolut vinculat a la petició gairebé unànime del Parlament perquè es destitueixi la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, pel caos de les infraestructures catalanes. Malgrat que no els hagi resultat gens agradable la imatge dels socis de govern dels socialistes a Catalunya fent front comú amb CiU i PP contra la gestió de l’executiu espanyol a Barcelona, la intenció de Zapatero segueix sent la mateixa: Álvarez es mantindrà en el seu lloc fins que s’acabi la legislatura i, si pot ser, serà qui abans de les eleccions estreni el TGV a Barcelona.

La vicepresidenta primera del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, es va mostrar ahir taxativa: “Les decisions del Parlament català no afecten el govern d’Espanya, que està controlat pel Parlament nacional (és a dir, el Congrés), per tant no atendrem aquest requeriment”. Abans De la Vega havia precisat que de la mateixa manera que el Parlament és “autònom” per prendre les seves decisions, l’executiu de Zapatero és “sobirà” per fer el que consideri oportú.

Unitat a Màlaga
Més clar, l’aigua. Álvarez segueix tenint el suport de l’executiu espanyol, i també del PSOE, que demà diumenge traslladarà la seva campanya de balanç de gestió de cara a les generals de març del 2008 a Màlaga, la circumscripció que encapçalarà l’actual ministra com a cap de cartell, encara que no formalitzarà la candidatura fins al gener. A l’acte, a més d’Álvarez, hi serà present Zapatero i el president d’Andalusia, Manuel Chaves.

Abans, però, el PSOE celebrarà avui el seu comitè federal per començar a posar fil a l’agulla al calendari de les eleccions generals del 9 de març. El sanedrí socialista ratificarà Chaves com a presidenciable per la seva comunitat, a més d’obrir el termini perquè, si algú ho considera oportú, reculli firmes perquè es convoquin unes primàries per a l’elecció del cap de cartell a les generals. El dubte, però, està resolt abans que avui es formalitzi aquesta opció, ja que per diumenge vinent, dia 25, està preparat a Madrid l’acte de proclamació de Zapatero com a candidat a revalidar la presidència a l’executiu central.

Resolució en positiu
Que no hi ha competència és evident, com tampoc en aquests moments el PSOE no vol que sorgeixin discrepàncies ni amb l’executiu central ni amb la direcció del partit. La resolució política que avui aprovarà el comitè està dirigida a vendre la gestió a la Moncloa en positiu, exhibint les millores en l’àmbit social i econòmic, i sense fer cap esment al caos de les infraestructures que ha viscut darrerament Catalunya.

És possible que aquest tema sorgeixi durant la reunió, a la qual assistirà una nodrida representació de socialistes catalans, encapçalada pel president i primer secretari del PSC, José Montilla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.