Política

Majoria contra la ministra

Tots els partits menys el PSC exigeixen que Zapatero cessi Álvarez en absència de Montilla

A la ministra de Foment no li fa perdre el son, però el Parlament va fer ahir un cop de puny a la taula i, amb un resultat rotund de 96 vots a favor i 36 en contra (i una abstenció per equivocació), va demanar de manera solemne el seu cessament pel col·lapse de les infraestructures catalanes. El PSC es va tornar a quedar sol en un debat evitant reprovar Magdalena Álvarez, però aquesta vegada, a més, va ser derrotat malgrat ser el principal grup del govern. Montilla va patir la seva primera derrota al Parlament, si bé no va assistir al debat, com tampoc ho van fer una bona part dels consellers.

L’absència del president, que feia d’amfitrió a la Conferència de Presidents de Regions Europees amb Poder Legislatiu (Regleg), va ser durament criticada per l’oposició, que va acusar els socialistes de sucursalisme respecte del PSOE. Però no van ser els únics. Esquerra, socis del PSC a l’executiu català, també els van retreure que no s’hagin desmarcat del PSOE en una qüestió que afecta la vida diària de tants catalans.

Ridao versus Iceta
El portaveu parlamentari republicà i cap de llista a les eleccions generals, Joan Ridao, va afirmar que “el PSC és un clar exemple de sucursalisme”, fet que va encendre el socialista Miquel Iceta, que irònicament va retreure la “coherència aclaparadora” dels republicans, perquè no només han pactat amb el PSC el govern de la Generalitat, sinó que a més unes hores abans socialistes i republicans estaven presentant plegats la reedició de l’Entesa al Senat en un volgut gest de cohesió.

El govern de Montilla s’ha esforçat aquests dies a relativitzar el debat i a circumscriure’l a l’àmbit parlamentari per evitar que esquitxés portes endins del Palau de la Generalitat. Tant és així que el president va demanar als consellers que també són diputats –Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Puigcercós i Joan Saura– que s’abstinguessin de votar contra la ministra, una petició que després d’algunes giragonses del titular d’Interior i Relacions Institucionals no va obtenir una resposta afirmativa.

Per no haver de votar una proposta de resolució de l’oposició, ERC i ICV en van presentar una de conjunta, que va ser aprovada amb els vots de tots els grups excepte els del PSC, i que insta el president del govern espanyol a depurar les responsabilitats tècniques i polítiques dels responsables de Foment, “començant per la destitució de la ministra com a principal responsable polític”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.