Política

L'europeista Tadic i l'ultradretà Nikolic es disputaran en 2a volta la presidència de Sèrbia

El candidat del Partit Radical, Tomislav Nikolic, ha guanyat, amb un 39,6% dels vots, la primera ronda de les eleccions presidencials celebrades ahir a Sèrbia, i ha quedat per davant del seu rival, l'actual president Boris Tadic, que va obtenir el 35,5% dels vots.

Segons aquests resultats, amb el 85% de vots escrutats Nikolic no hauria aconseguit la majoria absoluta, de manera que serà necessari celebrar una segona volta el pròxim 3 de febrer. L'índex de participació ha estat del 61%, un rècord per al comicis que revela l'interès de la població a l'hora de decidir el futur del país en relació amb la Unió Europea.

L'analista polític Djordje Vukadinovic ha assenyalat que encara no és clar qui és el favorit, ja que aquests resultats indiquen una lluita impredictible en la segona ronda. També ha subratllat que l'alt grau de participació es podria deure al fet que Sèrbia estigui a punt de perdre Kosovo. "La gent s'ha adonat de com són d'importants aquestes eleccions, ja que, depenent de qui guanyi, Sèrbia decidirà la seva futura orientació cap a Rússia o cap a la Unió Europea", va afegir Vukovic.
Per guanyar la ronda final, els candidats hauran d'atreure el vot de la tercera part de la població, sota les promeses de més bones condicions de vida, feina i la defensa de Kosovo dins del seu país.

Nikolic, el partit del qual ha donat suport a les polítiques de Slobodan Milosevic durant 1990, ha al·legat que "els ciutadans han demostrat el seu desig de canvi, i per això defensa la unitat de Sèrbia".

Tadic també s'oposa a la independència de Kosovo, però la seva posició s'acosta a una línia d'acord amb la Unió Europea, tot i que aquest bloc prengui com a preludi de qualsevol acord el reconeixement del territori. A més, retreu a Nikolic que, amb ell, Sèrbia tornaria a l'època de Milosevic. "No permetré que tornem al 1990 i no renunciaré ni a la lluita per Kosovo ni a un futur europeu", ha afirmat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.