Política

Bush no descarta reconèixer un Kosovo sobirà si Rússia ho veta

El president dels EUA rep una càlida acollida en una visita històrica a Albània

El president dels EUA, George W. Bush, de visita oficial a Albània, s'ha tornat a pronunciar a favor de la independència de Kosovo i ha fet una crida unànime a l’ONU perquè garanteixi l’aplicació, com més aviat millor, del pla del mediador Martti Ahtisaari, tot i l’oposició del president de Rússia, Vladímir Putin.

Bush ha insinuat que reconeixerà la independència de la província sèrbia si Putin acaba vetant una resolució de l’ONU que avali la secessió.

En una compareixença posterior a la seva reunió amb el premier albanès, Sali Berisha –a qui ha promès suport per entrar a l’OTAN en compensació pel seu esforç militar a l’Iraq i l’Afganistan–, Bush ha dit que la secretària d’Estat, Condoleeza Rice, continuarà “pressionant amb força per aconseguir un acord amb Rússia”. “I, si no és possible, haurem d’actuar, perquè la independència és l’objectiu”, ha alertat. No obstant, un alt funcionari rus ha replicat que Moscou “no canviarà de posició”.

Bush ha argumentat que, davant l’amenaça cada vegada més real que Putin utilitzi el poder de veto per aturar el pla de sobirania al Consell de Seguretat, hauria arribat el moment de dir que “ja n’hi ha prou” i declarar Kosovo independent.

Unilateralitat
Fonts de la Casa Blanca han matisat Bush, dient que treballaran “només en el marc del Consell de Seguretat”, descartant per ara un reconeixement unilateral.

Bush ha rebut una càlida acollida a Tirana, en la primera visita d’un president nord-americà. Demà dilluns Bush estarà a Bulgària, des d’on agafarà un avió cap a Washington, posant fi a una setmana de gira europea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.