Política

Garzón imputa tres dirigents d'ANB per col·laboració amb banda armada

Tres dirigents del partit Acció Nacionalista Basca (ANB) han estat imputats per un suposat delicte de col·laboració amb banda armada pel jutge Baltasar Garzón. Els imputats són el president d'ANB, Kepa Mirena Bereziartua, l'apoderada de comptes, Alazne Arozena, i l'exsecretari general, Antxon Gómez Lorente, que va deixar el càrrec l'octubre passat.

El magistrat ha pres la decisió al final de la vista celebrada aquest dimarts per estudiar la possible suspensió de les activitats del partit. En la interlocutòria al·lega que els imputats haurien "disposat de fons i quantitats a favor de Batasuna i els seus responsables", cosa que entén que els fa còmplices del "finançament d'activitats terroristes d'ETA i Batasuna". Segons fonts jurídiques, la imputació de tres membres d'ANB per primera vegada (a diferència del Partit Comunista de les Terres Basques, EHAK) és el pas previ per a la suspensió d'activitats d'aquesta formació.

L'advocat d'ANB, Iñigo Iruin, ha defensat durant la vista davant de Garzón que la suspensió d'activitats no es pot fer si no hi ha cap persona física del partit imputada. I la reacció del jutge ha estat imputar tres dels dirigents. La fiscal, Dolores Delgado, ha demanat aquesta imputació amb l'argument que ANB ha assumit la representació de Batasuna fins al punt de justificar els actes d'ETA.

Com a exemple, la fiscal ha esmentat les manifestacions de l'alcaldessa d'Hernani, Marian Beitialarrangoitia, que va ser citada a declarar per haver demanat un aplaudiment per als dos suposats membres d'ETA acusats de cometre l'atemptat de la T-4 de Barajas. L'alcaldessa, ANB, va demanar una aplaudiment per als dos nois perqupe van resultar greument ferits en les detencions i s'investiga si van ser torturats. El jutge Santiago Pedraz va deixar Beitialarrangoitia en llibertat i sense càrrecs, però la fiscal avui ha tornat a esmentar l'incident com a prova de càrrec. Dolores Delgada també ha esgrimit com a prova un comunicat d'ANB en què es definia com a "una conseqüència del conflicte" un atemptat comès a Durango i la negativa a condemnar un altre atemptat a Baracaldo. L'advocat del partit ha al·legat, però, que el Tribunal Suprem ha establert que la no condemna dels actes d'ETA no és constitutiva de delicte per ella mateixa.

Una altra prova presentada per la fiscalia és un recull de factures d'actes de Batasuna pagades amb fons d'ANB. Sobre aquest punt, Iruin assegura que el càrrec d'aquestes targetes no arriba ni a 5.000 euros.

Mentre avança el procés contra ANB, Garzón en té un altre d'obert contra EHAK, i totes dues formacions són estudiades també pel Tribunal Suprem, en un doble procés per suspendre les activitats dels dos partits que ha estat denunciat com un "frau" de llei pels advocats de les formacions abertzales.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden: “Sóc el candidat més qualificat per guanyar i per governar”

BARCELONA
política

Vox deixa el PP al País Valencià pels menors acollits

madrid

Orbán, l’aliat incòmode

Barcelona
Isaac Ramió
Alcalde de Sarrià de Ter (Poble Actiu Sarrià, PAS)

“El pla de sanejament inclou mesures correctores”

Sarrià de Ter
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona