Política

El PSC dóna suport al govern espanyol, que no reconeix la independència kosovar

CATALUNYA

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha donat el seu suport aquest dilluns a la posició del govern espanyol sobre la declaració d'independència de Kosovo. De fet, el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, ha assegurat que l'estat espanyol és contrari a aquesta declaració perquè la considera "il·legal". En aquest context, Iceta ha assegurat que "no es pot comparar" Kosovo amb Catalunya ni amb Euskadi. "Kosovo és un país que ha patit molt i que no es pot sostenir ni des del punt de vista econòmic ni el de la seguretat", ha apuntat.

Icetat també ha recalcat que la declaració d'independència ha estat "unilateral" i ha assegurat que Kosovo "per si mateix no pot sostenir-se".

CIU
El president de CiU, Artur Mas, ha reclamat aquest dilluns al govern espanyol que respecti el "dret a decidir" de Kosovo, després que aquest cap de setmana hagi declarat la seva independència. Mas creu que si l'executiu del PSOE "es nega" a aquest reconeixement vol dir que "o estan espantats" o "no actuen des d'un punt de vista democràtic".

El líder de la federació nacionalista ha dit que "pot agradar més o menys", tot afegint que pot "entendre que no els agradi" i que tinguin "por", però que "per damunt" hi ha "el respecte a què els pobles puguin escollir lliurement el seu futur". Mas, però, ha volgut deixar "clar" que "Catalunya no és Kosovo".

ERC
El portaveu d'ERC al Parlament i candidat a les eleccions generals, Joan Ridao, ha advertit avui que la independència unilateral de Kosovo és un "precedent importantíssim" per a Catalunya i el País Basc, perquè demostra que "quan la gent vol la independència, cal acceptar-la" i ha anunciat que figurarà entre les seves prioritats traslladar el debat sobre el reconeixement de l'Estat independent de Kosovo al Congrés.

En roda de premsa després de la reunió de l'executiva nacional, ha criticat que "Espanya s'ha situat a la banda de Romania i Grècia, els estats més jacobins d'Europa ara mateix" negant-se a reconèixer la independència de Kosovo.

"Ni la França més jacobina i centralista de Sarkozy, que a més és un aliat tradicional i històric de Sèrbia, ha tingut la mateixa actitud que Moratinos o Zapatero", ha criticat.

Malgrat admetre que "Kosovo i Catalunya no són el mateix", ha advertit que "un dels primers debats" que els republicans traslladaran al Congrés serà el de la negativa del Govern a reconèixer la independència.

ICV-EUiA
Herrera lamenta la "miopia política" del govern espanyol amb Kosovo i diu que "no té res a veure" amb Catalunya
El candidat d'ICV-EUiA per Barcelona a les eleccions generals, Joan Herrera, ha lamentat aquest dilluns "l'error garrafal" i la "miopia política" del govern espanyol de no donar suport a la declaració d'independència de Kosovo, que s'ha fet efectiva aquest cap de setmana.
Herrera ha assegurat que la situació a Kosovo "no té res a veure" amb Catalunya o amb Euskadi i que el govern espanyol, amb la seva actitud, "dóna ales a aquells que volen equiparar el que no és equiparable". Herrera considera que l'estat espanyol "s'està equivocant" quan "s'alia amb països com Rússia, Grècia o Xipre".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.