Política

Acord difús de les 16 economies més avançades per reduir les emissions de CO2

Els líders de les 16 economies avançades, les més grans emissores mundials de diòxid de carboni, han acordat aquest dimecres a Hokkaido fer "retallades importants" en les emissions globals de CO2, sense concretar cap xifra ni cap data. El compromís adoptat és encara més difús que l'anunciat aquest dimarts pels 8 països més rics del món.

Aquesta crida l'han fet en acabar la reunió celebrada durant la cimera del G-8 amb els vuit països membres (EUA, Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, Canadà, Rússia i Japó), cinc nacions emergents (la Xina, l'Índia, el Brasil, Mèxic i Sud-àfrica) i Austràlia, Indonèsia i Corea del Sud.

Durant la reunió de l'anomenada reunió de les Grans Economies, els països han assenyalat que marcaran fites de reducció a mig termini, el 2020 o el 2030, i que els països en desenvolupament "hauran de frenar l'increment de les emissions futures", segons un comunicat.

Aquestes 16 països, que sumen més del 80 per cent de les emissions de gasos que causen l'efecte hivernacle, s'han compromès a fer "retallades importants", sense concrecions de percentatges, i han reafirmat el seu compromís de tancar un acord post-Kyoto a finals del 2009.

Aquest va ser el principal acord de la conferència de Bali del desembre del 2007, on els EUA i els països en desenvolupament van acceptar participar a la conferència de Copenhaguen de desembre del 2009 per negociar un tractat que substitueixi el Protocol de Kyoto, ja que la seva vigència acaba el 2012.

En la reunió d'aquest dimecres a Hokkaido, les grans economies han dit que "la possibilitat d'aconseguir fites a llarg termini dependrà de les tecnologies innovadores, assequibles i més avançades, i de pràctiques que transformen la manera com vivim, produïm i utilitzem l'energia".

El G-8 es va mostrar ahir d'acord a acceptar una meta no vinculant de talls de gasos contaminants del 50 per cent per al 2050 i han llançat una crida a les economies emergents perquè se sumin a aquest esforç.

Per la seva banda, els països emergents opinen que es necessita una "responsabilitat compartida equitativa" contra l'escalfament global i que el G-8 hauria de retallar les emissions el 2020 entre un 25 i un 40% davant els seus nivells del 1990.

Les organitzacions ecologistes han tornat a criticar les decisions adoptades a Hokkaido en considerar que no suposen cap avenç. Greenpeace ha indicat que l'acord és "buit" i que la reunió ha estat "inútil", mentre que el grup WWF ha assenyalat que "és el resultat de la falta de lideratge del G-8" per a la reducció d'emissions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.