Política

Jordi Pujol crida a combatre l’ofensiva neoespanyolista

Política

L’expresident Jordi Pujol va fer ahir una crida, a l’editorial de la seva web, a combatre l’ofensiva espanyolista que s’està posant de manifest des de fa algun temps. Sense referir-se directament a l’exaltació nacionalista espanyola per la victòria de l’Eurocopa ni al manifest contra el català, Pujol considera que existeix un plantejament més global contra Catalunya, també polític. “Què volen ara des de la resta d’Espanya? Volen senzillament que Catalunya com a país, com a llengua, com a cultura, com a personalitat ben definida i amb capacitat d’elaborar projectes propis de tota mena, que tot això vagi esdevenint cada cop més prim, més marginal”, va argumentar.

Segons l’expresident, l’opinió pública espanyola és ara hostil en general contra Catalunya. I a això s’hi afegiria una animadversió política, que posa en risc tant l’Estatut com el futur model del finançament. “Sobre el nou Estatut pesen amenaces molt greus, tant en l’aspecte competencial com en el referent al finançament”, diu.

Intent d’assimilació
També inclou en aquest procés una “acció d’assimilació” contra el que dins d’Espanya té personalitat pròpia. Cita per això “elements de pressió” com són la negociació del finançament, la sentència del Tribunal Constitucional sobre el text estatutari, l’actitud de molts mitjans de comunicació i també el manifest a favor del castellà.

Segons Pujol, aquest escrit pretén sostreure a la llengua catalana els instruments de defensa que necessita per mantenir la seva vitalitat. L’expresident creu que al darrere s’hi amaga la filosofia d’impedir que Catalunya elabori un projecte col·lectiu. Pujol no creu que la situació estigui perduda, perquè Catalunya té capacitat de reacció. “No hem d’anar a aquest combat amb ànim acomplexat. I poruc. Tampoc amb petulància i fatxenderia. Però amb decisió i confiança. Sense por. I sense respecte per qui no ens respecti”, conclou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.