Política

Hillary: "El meu obituari polític encara no s'ha escrit"

Primàries EUA

Les últimes primàries es fan avui, Barack Obama és a 48 delegats d'obtenir la nominació, el Partit Demòcrata insta els superdelegats a decidir-se aquesta setmana... Tot apunta que això ja s'acaba. Tot hi apunta, però Hillary Clinton diu que continua. "El meu obituari polític encara no s'ha escrit i seguim endavant", va dir ahir la senadora, que va advertir que "això no acaba fins que acaba".

Elemental, es podria pensar. Però no tant. Per a la majoria d'analistes, la cursa ja està sentenciada. El senador d'Illinois té prou avantatge en delegats i després de les últimes primàries a Dakota del Sud i Montana preveu donar el tret de sortida a la campanya de les presidencials. Però la senadora Hillary Clinton encara no ha tirat la tovallola i, com deia la web política Drudge Report, "sembla que estigui fent campanya en una realitat alternativa". Aquesta altra realitat passa per tenir en compte no només els delegats obtinguts sinó el nombre de vots aconseguits, on segons els seus càlculs, va líder.

"Ja veurem què fem"
No obstant, la senadora també va dir que es pren la cursa "dia a dia" i ja reconeix que totes les opcions estan obertes, inclosa la retirada. "Ja veurem què fem quan passi dimarts i l'endemà", deia en al·lusió a les dues últimes primàries d'avui. Tothom es pregunta com i quan donarà per acabada la cursa. S'especula que ho faci a Nova York, l'Estat per on és senadora, i on aquesta nit celebrarà la nit electoral. Bill Clinton va insinuar l'imminent final: "Avui podria ser l'últim dia que estic involucrat en una campanya d'aquest gènere". De fet, és cert, ja que avui acaba el cicle de primàries. I davant l'avantatge acumulat pel seu rival, Barack Obama, Clinton prepara avui una jornada de reflexió amb els seus assessors per decidir què fa: si porta la batalla fins a la convenció demòcrata de finals d'agost o si es planta i dóna suport a Obama.

Convèncer superdelegats
Però no és això el que es desprèn de les seves paraules. Després de la seva còmoda victòria a Puerto Rico, Hillary insiteix que és la candidata que més vots populars ha rebut, un factor que vol que els superdelegats considerin. "Més de 17 milions de persones ens han votat. No hi ha dubte: el poble ha parlat i ha escollit", va dir als seguidors.

Però aquests càlculs inclouen els vots obtinguts a Florida i Michigan, on no hi havia el nom d'Obama, i no compta els caucus, on va guanyar el seu rival. De tota manera, el sistema estableix que és el nombre de delegats i no el nombre de vots el que determina la nominació del candidat demòcrata a president dels EUA. I qui té més delegats és Obama, que, tot i no arribar al nombre màgic, espera fer-ho amb l'ajuda dels superdelegats, alts càrrecs del partit que poden donar suport a qui vulguin. I també poden canviar d'opinió en l'últim moment, fet que va recordar Hillary, que vol convèncer els superdelegats indecisos -i també els que ja han pres partit per Obama- que ella és la millor opció per vèncer al novembre el republicà John McCain.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona
política

Maragall assenyala el director de Comunicació d’ERC

barcelona
ESTATS UNITS

Trump invoca el reconeixement de la immunitat per frenar el cas de l’actriu porno

BARCELONA
judicial

Mas recorre contra la investigació per traïció en el ‘cas Volhov’ i acusa el jutge de “frau processal”

barcelona
política

Junts diu que la trobada Puigdemont Junqueras és una “bona notícia” per a l’independentisme

barcelona
política

Suprem entestament

madrid
REGNE UNIT

Els ‘tories’ es descomponen

Londres