Política

Carod reclama un "debat d'idees" i de "model de partit" a ERC, i no sobre "persones" i "càrrecs"

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, reclama 'debat d'idees', i 'no de càrrecs', en el si del partit. En una entrada al seu bloc, que a partir d'ara es veurà potenciat, Carod explica quin és el seu posicionament de cara al congrés dels republicans al juny. Carod fa una aposta perquè el congrés serveixi per 'debatre idees i no sobre persones, sobre model de partit i no sobre cadires, sobre estratègies i no sobre tacticismes conjunturals'. 'Aquesta és almenys la meva intenció i així ho penso fer', assegura. Carod també reclama un debat 'serè i constructiu', i 'sense 'temptacions caïnites', tot afegint 'ERC no es mereix una guerra'. El president d'ERC aposat per un partit 'renovat' i 'obert', que superi la 'vella cultura de partit tancat, patrimoni d'una minoria excloent'.
Sota el títol 'Debat d'idees, no de càrrecs', el president d'ERC reconeix els mals resultats electorals del 9-M i ha constatat que aquest 'clar descens electoral' ha 'precipitat els esdeveniments' i ha portat a una situació de període precongressual. Carod ha remarcat que hauria preferit un 'balanç més reposat' dels resultats per analitzar-ne les 'causes', tot afegint que 'les decisions en calent, poc reflexionades, precipitades', 'mai' li han agradat i no formen part de la seva manera d'actuar.

Aquest posicionament del president d'ERC arriba després d'una setmana convulsa en el si dels republicans, després que hagin perdut cinc dels vuit diputats al Congrés i que Joan Puigcercós hagi decidit sortir del Govern per concentrar-se en el partit. Aquesta mateixa setmana, Carod ha remarcat que la decisió de Puigcercós és 'personal' i s'ha obert una pugna entre tots dos de cara al congrés, avançat al mes de juny.

Carod reclama 'no donar una satisfacció' a aquells que 'esperen que ERC entri en una dinàmica autodestructiva que condemni el partit a una situació de marginació com la que es trobava fa unes dècades'. Per això, reclama un 'debat serè i constructiu, lleial, productiu, fecund, sense temptacions caïnites, perquè ERC no es mereix una guerra'.

El president d'ERC creu que cal una 'reflexió a fons' després dels 'mals resultats' de les municipals i les generals. 'No podem fer com si no hagués passat res, o limitar-ho només a un debat sobre noms', alerta, ja que això seria 'defugir el problema de fons'.

Per això, aposta per 'obrir un nou cicle polític' a ERC que promogui 'un canvi de cultura política, d'assumir sense complexos la condició de partit de govern', encara que no 'acomodat', que 'treballa per un objectiu clar i concret, de forma serena però implacable', amb la voluntat que 'Catalunya pugui exercir el dret a decidir en un referèndum l'any 2014'.

'Canvi de model'

Carod també reclama promoure un 'canvi de model de partit', i 'assumir fins al final' la seva condició de 'partit republicà democràtic, en què les bases voten, decideixen i participen'. Carod aposta per 'superar la vella cultura de partit tancat, patrimoni d'una minoria excloent'. El president republicà remarca que ERC està formada per 10.000 militants i 'és al final d'aquets debat quan hem de decidir sobre noms i posar les persones més adequades en els llocs més adequats'. Per Carod, 'fer-ho al revés és començar la casa per la teulada i reduiria el debat a una simple lluita pel poder'.

El president d'ERC vol un partit 'renovat, obert, plural, on hi càpiga tothom', ja 'es digui Puigcercós, Carretero, Bertran, López Bofill o fins i tot Carod'. 'I hi cap molta més gent', afegeix, 'però per ser més hem de canviar, hem d'obrir-nos, hem de renovar-nos' i fer-ho 'sense por, amb valentia'. Carod creu que a ERC, com a 'partit democràtic', 'són els i les militants els que han de prendre la paraula'.

'www.carod.cat'

El president d'ERC ha reactivat el seu bloc, que inclourà les seves opinions, a més d'informació biogràfica o de les seves activitats. També s'inclouran vídeos, tot i que en aquest cas no es tracta d'un vídeo-bloc, entre els quals es pot trobar la seva intervenció al programa de TVE 'Tengo una pregunta para usted'. A la web, que inclou l'anagrama d'ERC, també s'hi poden trobar altres documents, com ara conferències que ha impartit o articles que ha publicat.

Amb aquest bloc, Carod-Rovira vol obrir un canal de connexió directa amb els ciutadans com a tal, que li serveixi d'eina d'expressió més enllà de la seva dimensió institucional, com a vicepresident de la Generalitat, i de la de president del partit, amb l'objectiu d'explicar la seva pròpia visió de les coses. Carod, que durant anys ha escrit articles setmanals a mitjans de comunicació i ha publicat diversos llibres, es dedicarà a actualitzar ara el bloc, en funció en bona part de l'actualitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.