Política

Suport dels líders europeus a la Unió Mediterrània de Sarkozy

Cimera

Els dirigents europeus han arribat a un acord sobre el projecte d'Unió Mediterrània que proposa França, com a nou fòrum de diàleg entre els països del Mediterrani i la resta de la Unió.

Aquesta aprovació ha arribat de manera inusualment ràpida, en el primer sopar dels dirigents reunits a la cimera de primavera de la UE.
Així doncs, el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han aprofitat la cimera de la UE per presentar a la resta de caps d'Estat i de govern de la UE el seu acord de projecte d'"Unió Mediterrània".

La proposta, d'iniciativa francesa, complementarà l'actual procés de Barcelona, segons Sarkozy, a través de projectes concrets de cooperació en àrees comunes com en el medi ambient, en el camp energètic o en la lluita contra la contaminació del Mediterrani.

“Hem dissenyat la Unió per al Mediterrani perquè el procés de Barcelona simplement no ha funcionat”, ha afirmat Sarkozy.

Val a dir, però, que aquesta Unió Mediterrània suposa, a la pràctica, posar en marxa les idees expressades a Barcelona el 1995. Segons Sarkozy, "Barcelona va ser una bona idea, una bona intenció" però no ha funcionat "per raons molt simples: tractava com a nens els països del sud, i la diferència és que ara seran tractats en peu d'igualtat i amb una estratègia".

L'objectiu és una unió política, econòmica i cultural a banda i banda del Mediterrani, entre els països del sud d'Europa i del nord d'Àfrica.

Reticències alemanyes
Merkel ha reconegut que la idea li suscitava algunes inquietuds, com ara la d'assistir a un projecte excloent que pogués obrir esquerdes en la cohesió comunitària.

Ara Merkel diu que el projecte la convenç perquè serà una iniciativa comuna dels 27 països membres de la UE. A més, engegarà projectes concrets i no interferirà en els processos de negociació de la Unió amb Croàcia i Turquia.

A banda de la proposta de Sarkozy, la cimera de caps d'Estat i de govern que acaba a Brussel·les ha estat marcada pel futur econòmic de la Unió. Els 27 coincideixen a destacar que el sistema financer és fràgil i preveuen que el creixement del 2008 sigui inferior el 2009, contagiada l'economia europea per la mala salut de la nord-americana.

L'esborrany de les conclusions de la cimera destaca que la solució és continuar les reformes estructurals per impulsar el mercat únic i que és necessària més transparència de les entitats financeres sobre les seves pèrdues i riscos.

El canvi climàtic i l'obertura dels mercats de gas i electricitat també han format part de l'agenda de la trobada. Han reiterat el seu compromís de reduir les emissions de CO2 un 20%, incrementar les energies renovables un 20% i també estalviar un 20% d'energia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona