Política

Sarkozy proposa una nova "fraternitat franco-britànica"

Món

El president francès, Nicolas Sarkozy, en l’inici de la visita oficial al Regne Unit, on ha viatjat acompanyat de la seva nova esposa, Carla Bruni, va fer dimecres un discurs a la sala reial del Parlament britànic en què va lloar la manera de fer política dels britànics. “Hem de passar de l’Entesa Cordial a l’Entesa Amistosa”, va dir Sarkozy, fent un repàs històric a les relacions de tots dos països. El cap d’Estat va proposar una “nova fraternitat franco-britànica”.
Com han fet abans altres presidents francesos, el cap de l’Elisi va agrair l’alliberament de França a les darreries de la Segona Guerra Mundial per part de forces britàniques i nord-americanes.

Velles rivalitats
“Hem de superar velles rivalitats perquè el que el poble francès i el britànic poden fer plegats és molt més gran que el que fan per separat. Junts som més forts”, va dir Sarkozy abans de concretar aquesta unió en mesures específiques, com la reforma del Consell de Seguretat de l’ONU, l’ampliació del G-8, la política agrària comuna a la UE i la intervenció internacional per resoldre els conflictes del Tibet, Darfur i Palestina.

La immigració, que ha sigut un tema conflictiu entre els dos països, acusant-se mútuament de manca de controls, va ser tractada per Sarkozy dient que “necessitem un nou pacte per regular la immigració entre els nostres països i dins la UE”.

Convèncer els EUA
Sarkozy va demanar al govern britànic fer un front anglo-francès per convèncer els EUA que s’uneixin de forma efectiva a la lluita contra el canvi climàtic. En una clara al·lusió a l’opinió euroescèptica britànica, el president francès va repetir en diverses ocasions que Europa “necessita” el Regne Unit. Sarkozy també va anunciar que en la pròxima cimera de l’OTAN es comprometrà a incrementar el contingent de soldats francesos a l’Afganistan. “El nostre enemic és el mateix”, va afegir.

En una allau d’elogis que altres presidents no haurien provocat, l’actual cap de l’Elisi va posar el Regne Unit com “un model a seguir, per a França, pel liberalisme i el dinamisme de l’economia britànica”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.