Política

Aragonès avisa el govern espanyol que no consentirà “passos enrere” en la taula de diàleg

El president reitera: “El conflicte no ha acabat”

Veu “debilitat” en la negativa de la Moncloa a continuar negociant

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat al govern espanyol que el conflicte català “no ha acabat” i que “no es poden consentir passos enrere” en la taula de diàleg “com és el risc” ara mateix. En una atenció als mitjans des de Dublín, el cap de l’executiu ha replicat així a la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que aquest matí ha donat per acabat el conflicte polític català i ha dit que per ara no veu necessari convocar la taula de diàleg. “Negar-se al diàleg i la negociació és una mostra de debilitat”, li ha recriminat Aragonès, que dijous al matí es va reunir a Barcelona amb el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños.

El president del govern creu que l’executiu espanyol té “por” de reunir-se perquè “no es creu gaire la seva posició”. Amb tot, Aragonès no ha concretat fins a quin termini posa al govern de Pedro Sánchez per tornar a asseure’s a la taula de diàleg.

Reunió d’Aragonès amb Bolaños

Fonts de la Presidència asseguren que la reunió d’Aragonès amb Bolaños va ser de caràcter privat i per comentar temes d’interès dels dos governs sense un de concret. Amb tot, es va parlar de la situació processal de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, exalts càrrecs de la Generalitat a qui la Fiscalia demana set i sis anys de presó, respectivament, per delictes de malversació agreujada, desobediència i prevaricació pel referèndum de l’1 d’octubre.

La trobada es produeix després del pacte entre ERC i PSC per aprovar els pressupostos i de la reforma del Codi Penal que va derogar la sedició i introduir el delicte de malversació sense ànim de lucre. Després d’aquest últim pas acordat en el marc de la negociació de la taula de diàleg sobre la “desjudicialització” del conflicte català, el govern de PSOE i Podem defensa ara que la taula ja “no és necessària” perquè ja hi ha “diàleg permanent” i demana que ara es faci una taula de partits a Catalunya. Així, des de la Moncloa asseguren que la discreta trobada entre Aragonès i Bolaños s’emmarca dins la “normalitat institucional”.

Rèplica a Moncloa

En una entrevista a RTVE, Rodríguez ha assegurat que en l’última reunió de la taula de diàleg del juliol es va firmar respectar el marc legal. Rodríguez ha destacat que en un àmbit de “normalitat” és habitual que hi hagi “contactes personals” i ha insistit que ara hi ha una “relació de normalització” entre administracions. La ministra ha posat l’accent en el fet que la situació actual “no té res a veure” amb la del 2017. I en aquest sentit, ha assenyalat que l’independentisme està dividit i no té un acompanyament social. “I això també és mèrit de la societat catalana, que ha entès que el camí no conduïa enlloc i s’ha cansat d’aquesta direcció”, ha afegit.

Pel que fa a la taula de diàleg, s’hi ha referit com un “instrument que ha servit per recuperar les relacions” i ha afegit que no hi ha pròxima cita a l’agenda perquè les relacions “ja estan normalitzades”. En cas que fos necessari, la ministra ha dit que la taula es tornaria a reunir però ha remarcat que “en aquests moments la realitat és diferent”.

Visita a Irlanda

Aragonès ha reaccionat a les declaracions de Moncloa des de Dublín, on va arribar dijous a la tarda per una visita de dos dies. Acompanyat de la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, i del delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Francesc Claret, el president de la Generalitat s’ha reunit aquest divendres al matí amb l’entitat en defensa de la llengua irlandesa Conradh na Gaeilge. Al migdia, té prevista una trobada amb la líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia