Política

Els candidats voten i fan una crida a la participació contra el terrorisme

El president del Parlament, el republicà Ernest Benach, la cap de llista del PP per Barcelona, Dolors Nadal, i el conseller d'Interior i president d'ICV, Joan Saura, han estat els primers polítics a votar en les eleccions d'avui al Congrés i al Senat. Tots han fet una crida a la participació. Sobre la possible influència de l'atemptat d'Arrasate sobre el resultat electoral, Nadal no ha volgut pronunciar-se. "Ara és el moment d'anar a votar i d'omplir les urnes de vots. A la nit o demà serà el moment de fer valoracions", ha advertit. Saura ha anunciat que el vot és la millor resposta al terrorisme. Benach ha recordat que Catalunya s'hi juga molt en aquestes eleccions. "Hi ha coses molt importants a decidir en els pròxims mesos, coses que marcaran el futur del país", ha dit.

Una mica més tard han votat el cap de llista d'ERC, Joan Ridao, a Rubí, i la candidata per Barcelona del PSC, Carme Chacón, en un col·legi d'Esplugues de Llobregat. Ridao ha demanat que "no s'alteri la normalitat democràtica" arran de l'assassinat de l'exregidor socialista d'Arrasate Isaías Carrasco i ha anunciat que anar a votar és "la millor manera de no donar la raó als violents" d'ETA. També ha apuntat que aquestes eleccions són importants perquè segons quins siguin els resultats "des de Catalunya es podrà condicionar la governabilitat" d'Espanya.

El candidat per CiU a Barcelona, Josep Antoni Duran i Lleida, també ha indicat que "la gent és conscient del molt que es juga molt en aquestes eleccions". El democratacristià ha desitjat que "ni ETA ni ningú espatlli la gran festa de la democràcia".

La socialista Carme Chacón s'ha mostrat convençuda que l'atemptat de divendres no influirà en el resultat electoral i també ha reclamat un vot massiu. En aquest sentit, s'ha mostrat optimista –com mana el seu eslògan de campanya– perquè a les onze del matí les urnes ja es veien força plenes.

El cap de llista per Barcelona d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha demanat als ciutadans que votin "amb llibertat" en una jornada en què es decidirà "cap on tomba la propera majoria al Congrés". Per l'ecosocialista, "el vot serà la millor demostració de democràcia després de l'assassinat" d'Isaías Carrasco.

Un total de 5.324.578 catalans estan cridats a les urnes aquest diumenge a les eleccions generals del 9 de març, segons dades facilitades per l'Oficina del Cens Electoral. Els catalans han de triar 47 dels 350 escons del Congrés. Avui també s'escullen els 208 senadors que es trien per elecció directa, ja que una part de la cambra alta és designada per les forces representades als parlaments territorials.

Els 2.739 col·legis electorals de Catalunya han obert les seves portes amb normalitat i gairebé tots han pogut constituir les seves meses a l'hora prevista. Únicament pel fet que en alguns llocs mancaven butlletes d'algun dels partits o perquè hi mancava una urna, s'ha produït algun retard en la constitució d'alguna mesa, segons han informat els Mossos d'Esquadra.

El patrullatge dels Mossos d'Esquadra i les policies locals ha permès detectar aquesta matinada 11 col·legis electorals amb el pany d'entrada manipulat, en la majoria dels casos amb silicona.

Al voltant de dos quarts de 3, dues portes de l'escola Doctor Carulla d'Arbúcies (Selva) estaven segellades amb silicona. Poc després de les 8 del matí, la incidència ha quedat solucionada gràcies a l'actuació de la brigada municipal de neteja.

També al voltant de dos quarts de 3 de la matinada, a Barcelona, una altra patrulla de mossos i una de la Guàrdia Urbana han detectat silicona a les entrades de dos col·legis de la capital catalana, El Coll de Gràcia i l'Institut Farigola del Guinardó, respectivament. Poc abans de les 8, el centre de coordinació situat a la comissaria de Les Corts ha rebut l'avís de dos col·legis electorals més de Barcelona on la silicona dificultava l'obertura de les instal·lacions: el centre cívic Les Basses, al Turó de la Peira, i l'IES Príncep de Viana, a la Sagrera. Tots 4, però, han pogut iniciar l'activitat amb normalitat.

Al col·legi La Lió, l'escola bressol Municipal del carrer de la Plaça i l'Escola Dofí de Premià de Mar i al col·legi Mestre Pedret de Berga, el servei de neteja municipal també ha hagut de treballar perquè la porta pogués obrir-se amb normalitat pel mateix motiu.

Finalment, dos col·legis electorals d'Olesa de Montserrat, l'Acadèmia Povill i el Gimnàs CP Nostra Senyora de Montserrat, tenien els panys bloquejats però la incidència s'ha solucionat a temps. A banda d'això, s'han hagut d'esborrar algunes pintades i retirar algunes pancartes situades massa a prop d'alguna seu electoral.

Més de 18.000 policies vetllen per la seguretat als col·legis electorals. D'aquests, 6.099 seran agents dels Mossos d'Esquadra. A més dels Mossos d'Esquadra, el Cos Nacional de Policia disposarà d'uns 1.600 efectius, la Guàrdia Civil d'uns 3.100 agents, mentre que les policies locals mobilitzaran més de 8.000 agents a 204 municipis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.