Política

L’oposició a Musharraf lidera l’escrutini provisional de les eleccions generals al Pakistan

El govern felicita l’exprimer ministre Sharif i el vidu de Bhutto i anuncia que, si es confirmen els resultats, acceptarà la derrota

Els primers resultats de les crucials eleccions legislatives que es van celebrar ahir al Pakistan donaven a la nit el lideratge de l’escrutini a l'oposició. “Els primers resultats mostren que el partit de Nawaz Sharif [l’exprimer ministre] progressa fortament”, va admetre Tariq Azeem, de la Lliga Mulsulama del Pakistan (Q), que dóna suport al president Pervez Musharraf. Azeem també va dir: “Si es confirmen els resultats, farem el paper d’opositors de la manera més eficaç possible”, alhora que va felicitar Sharif “per l’excel·lent actuació del seu partit” i Asif Ali Zardari”, el vidu de Benazir Bhutto, que també hauria obtingut un bon resultat.

Tot i el desplegament de 80.000 efectius policials, que fins demà continuaran en estat d’alerta, l’amenaça d’una espiral violenta va mantenir ahir més de la meitat dels pakistanesos amb dret a vot allunyats de les urnes, en una jornada clau per a Musharraf i per al futur de l’única potència nuclear del món musulmà.

Segons fonts del govern, la participació va vorejar el 35%, un percentatge com el de consultes precedents, però baix si es valora que els d’ahir eren uns comicis legislatius i provincials molt disputats. Inicialment estaven previstos per al 8 de gener, però van ser ajornats arran de l’assassinat, el 27 de desembre passat, de l’exprimera ministra Benazir Bhutto, amb qui Musharraf havia pactat repartir-se el poder.

Incidents
El Partit Popular del Pakistan (PPP), dirigit per Asif Ali Zardari, va denunciar ahir “frau electoral” i diversos incidents entre els seguidors del govern i de l’oposició que es van saldar amb almenys 18 morts, per la qual cosa el PPP va amenaçar de convocar manifestacions.

Si el PPP i la Lliga Musulmana del Pakistan (N) de Sharif s’uneixen i assoleixen, segons sembla, dos terços de l’Assemblea Nacional, Musharraf podria veure com és destituït. Per posar més llenya al foc i evitar possibles manipulacions, Sharif va alertar quan va dipositar el seu vot que, en cas de frau, el caos tornaria al Pakistan i el país “aniria cap a una mena d’anarquia”.

Pressió internacional
La comunitat internacional, especialment els EUA, manté els ulls posats en el Pakistan, fins al punt que Washington ha arribat a pressionar de manera inusual el president pakistanès (l’aliat clau a la regió en la lluita contra els terroristes talibans i d’Al-Qaida) perquè els comicis siguin nets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.