Política

ICV avança que difícilment recolzarà la investidura de Zapatero i descarta votar a Bono com a president del Congrés

El secretari general d'ICV, Jordi Guillot, ha avançat que ICV "difícilment donarà suport" a la investidura de José Luis Rodríguez Zapatero com a president del govern i ha assegurat que és "impossible" que la seva formació voti a favor de José Bono com a president del Congrés.

En una entrevista, Guillot ha afirmat que les últimes declaracions de membres del govern i del PSOE fan que ICV sigui "més pessimista que optimista" respecte a la possibilitat d'"investir Zapatero".

Segons ICV, l'aposta del PSOE per la reducció fiscal, la seva negativa a acords bilaterals en matèria de finançament i els seus plantejaments en matèria social fan "difícil" que el seu diputat, Joan Herrera, voti a favor de la investidura de Zapatero.

Guillot ha assegurat que ICV "només podria pensar a donar suport" a Zapatero si es compromet "clarament" amb el nou Estatut, amb el nou finançament de Catalunya, amb les inversions en aquesta comunitat i en la lluita contra el canvi climàtic.
ICV també demanda de Zapatero una resposta a la situació econòmica que no impliqui "costos socials" i que es comprometi a "elevar la qualitat democràtica de l'Estat" amb una reforma de la llei de l'avortament i separant "clarament" Església i Estat.

Preguntat per si ICV recolzaria l'expresident de Castella-la Manxa José Bono com a president de la Cambra Baixa, ha afirmat que resulta "impossible" un vot a favor d'ICV pel seu perfil polític.

Així mateix, Guillot ha donat per fet que Zapatero no segellarà un pacte estable amb cap formació política i ha opinat que segurament anirà pactant cada llei amb forces polítiques diferents. Tot i així, ha confiat en què el PSOE tingui una "actitud constructiva" respecte al nou Estatut i al nou model de finançament, ja que ha alertat que si no existeix aquest compromís hi podria haver un "conflicte institucional" amb Catalunya.

D'una altra banda, Guillot ha avançat que en la pròxima assemblea nacional d'ICV, prevista per a aquesta tardor, la formació ecosocialista "consolidarà" el procés de renovació de la seva direcció iniciat en l'any 2000. Ha precisat que es reforçarà "el protagonisme" de joves dirigents com Joan Herrera i ha posat el relleu d'Imma Mayol per Ricard Gomà a l'Ajuntament de Barcelona com a prova que ICV afronta els seus canvis interns "de forma consensuada i unitària", i "no a l'estil d'altres partits".

No obstant això, ha assegurat que ICV ha d'aconseguir que el seu projecte polític, que considera que no s'ha de modificar, arribi a sectors desafavorits de ciutats de la primera corona metropolitana de Barcelona.

Després de les últimes eleccions generals i municipals ICV creu que no està aconseguint penetrar amb el seu missatge en l'extraradi barceloní i per això es proposa "assumir la representació" de sectors socials que ara no voten o bé que ho fan al PSC i al PP.

Preguntat per la proposta d'EUIA a ICV de fer que la seva coalició electoral sigui "més política", Guillot ha estat d'acord a enfortir la seva aliança perquè es faci "més present" a la societat.

D'una altra banda, ha confiat en què Izquierda Unida es converteixi en una formació "més estable i més unida", que adopti un llenguatge "comprensible" i que accentuï el seu perfil "ecologista i federalista".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden: “Sóc el candidat més qualificat per guanyar i per governar”

BARCELONA
política

Vox deixa el PP al País Valencià pels menors acollits

madrid

Orbán, l’aliat incòmode

Barcelona
Isaac Ramió
Alcalde de Sarrià de Ter (Poble Actiu Sarrià, PAS)

“El pla de sanejament inclou mesures correctores”

Sarrià de Ter
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona