Política

L'elecció de Bono com a president del Congrés marca l'inici de la IX legislatura espanyola

Congrés de Diputats

La IX legislatura de la democràcia espanyola comença aquest dimarts, a les 10 del matí, amb les sessions constitutives al Congrés i al Senat. Al Congrés els 350 nous diputats de la cambra baixa elegiran en primer terme la mesa.
José Bono té tots els números per ser president del Congrés si no en primera volta, en una segona amb majoria simple. Seria el primer president del Congrés escollit en segona votació. CiU i el PNB votaran en blanc i el PP a Ana Pastor.

Si es compleixen les previsions, la mesa tindrà tres vicepresidents catalans. Teresa Cunillera (PSC) serà vicepresidència primera, Ana Pastor (PP) segona, Jordi Jané (CiU) tercer i Jorge Fernández Díaz (PP) quart.

La sessió ha començat a les 10 del matí amb una mesa presidida inicialment pel diputat de més edat, Juan Manuel Albendea (PP), de 71 anys, assistit dels dos més joves Míriam Muñoz (PSOE) i Sara Garcia (PSOE), de 26. El president ha obert la sessió i un dels secretaris ha llegit el decret de convocatòria d'eleccions que ha donat pas a l'elecció de la mesa del Congrés.

Un cop superat aquest tràmit, cada diputat ha escrit un sol nom en la seva papereta i resultarà elegida com a president la persona que obtingui la majoria absoluta. En aquestst moments, estan recomptant els vots.

En cas que ningú l'obtingui en una primera volta, es repetirà la votació entre els dos noms que hagin obtingut més votacions i serà elegida la persona que obtingui més vots.

Els quatre vicepresidents s'elegiran simultàniament. Cada diputat escriurà un sol nom a la papereta i resultaran elegits per ordre successiu els quatre que obtinguin un major nombre de vots. Els secretaris seran elegits d'aquesta mateixa forma.

Un cop fetes les votacions, els elegits ocuparan els seus llocs i el president electe prestarà jurament o promesa d'acatar la Constitució, seguit per la resta de membres de la Mesa. A continuació cridarà per ordre alfabètic la resta dels diputats perquè també prestin jurament o promesa. El president declararà aleshores constituït el Congrés i aixecarà la sessió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.