Política

El president d'Itàlia dissol les cambres per convocar eleccions després del fracàs de les negociacions

El president de la república d'Itàlia, Giorgio Napolitano, ha començat aquest dimarts el procediment per dissoldre el Parlament. El primer pas ha estat cridar a consultes els presidents de les cambres, que seran dissoltes aquest dimecres al matí. Mentrestant, els partits han començat a organitzar-se per a les eleccions, que segons les enquestes guanyaria l'exprimer ministre i empresari Silvio Berlusconi, juntament amb els seus aliats democratacristians i de la dreta.

Napolitano ha pres la decisió de dissoldre les cambres i convocar eleccions, que s'han de celebrar a mitjan abril com a molt tard, perquè ha fracassat la missió que li havia encarregat a a Franco Marini, president del Senat, que havia d'aconseguir el consens suficient per reformar la llei electoral abans de convocar els comicis. L'objectiu era canviar la norma perquè la formació de majories més fortes sigui més fàcil, ja que amb l'actual sistema les crisis se succeïxen.

En aquesta ocasió, la crisi es va obrir el 24 de gener, quan el primer ministre, Romano Prodi, va perdre la confiança del Senat després que un petit grup democratacristià, la Unió dels Demòcrates per Europa (Udeur) abandonessin la coalició que donava suport al govern. El detonant de la separació havia estat l'acusació de corrupció contra el líder de la Udeur, Clemente Mastella, que era ministre de Justícia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.