Política

Zapatero i Prodi presideixen la XV Cimera hispanoitaliana a Nàpols

Els caps de govern de l'Estat espanyol i Itàlia, José Luis Rodríguez Zapatero i Romano Prodi, respectivament, presidiran avui a Nàpols la XV Cimera hispanoitaliana, amb el futur Estatut de la província sèrbia de Kosovo i l'interès d'Itàlia a Amèrica Llatina com dos dels temes centrals.

Els dos executius, representats també pels ministres d'Exteriors, Defensa, Justícia, Foment i Indústria, passaran revista a la situació als països i regions on tenen destacades tropes, com és el cas de Kosovo, el Líban o Afganistan.

La UE es troba dividida respecte a quina posició adoptar davant d'una eventual declaració unilateral d'independència per part de la província albanesa. L'Estat espanyol, i amb ell països com Xipre o Grècia, no són partidaris de tal declaració, tot i que, en el cas del govern espanyol la prioritat és que la UE parli amb una sola veu, pel que evitarà quedar-se sol defensant la seva posició. Itàlia també aposta perquè els vint-i-set, per sobre de tot, parlin amb unanimitat.
Espanya i Itàlia analitzaran també la situació al Líban, on juntament amb França han desplegat una acció diplomàtica "a tres" en pro de l'elecció d'un nou president de consens que posi fi a la crisi institucional per la qual travessa el país. Pel que fa a l'Afganistan, els dos països tenen postures similars respecte de la convicció que l'estabilitat del país no vindrà exclusivament per la presència militar internacional, sinó amb millores en les infraestructures, la sanitat i l'educació, o sigui, en les condicions de vida dels afganesos.

El futur d'Europa centrarà bona part de la Cimera. A més de l'intent dels vint-i-set per consensuar una declaració sobre Kosovo abans del pròxim Consell Europeu del 14 de desembre, Zapatero i Prodi buscaran apropar posicions de cara a aquesta cita i en concret, respecte a la proposta del president francès, Nicolás Sarkozy, de crear un comitè de savis per reflexionar sobre el futur de la UE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona