Política

Clinton s'imposa a Califòrnia i aconsegueix un lleuger avantatge sobre Obama

Eleccions als EUA

Les primeres prospeccions de vot indiquen que l'exprimera dama s'ha imposat al seu rival Barack Obama a Califòrnia, l'Estat més poblat i considerat decisiu per proclamar el candidat guanyador del Partit Demòcrata per a les presidencials del novembre vinent.
Mentrestant, el senador John McCaine sobresurt com el favorit gairebé segur de la nominació republicana per a la Casa Blanca.

Així doncs, quan encara no es coneixen els resultats definitius a Califòrnia, Obama ha guanyat en 11 Estats i Clinton en 8. Val a dir, però, que l'important en aquestes primàries no són tant els Estats com els delegats que nominaran el candidat de cada partit per a les presidencials. I en aquest recompte, Clinton obté, de moment, i segons les dades provisionals de l'agència Associated Press, 479 delegats, i Obama, 386.

Obama s'ha imposat als Estats d'Alabama, Colorado, Connecticut, Delaware, Geòrgia, Idaho, Illinois, Kansas, Dakota del Nord, Minnesota i Utah. Clinton, a més de Califòrnia i Massachusetts, guanya a Nova York –Estat pel qual és senadora–, Arizona, Arkansas –d'on és el seu home, Bill Clinton–, Missouri, Oklahoma i Tennessee.

Al Partit Republicà, els comptes estan més clars. “Som el favorit republicà”, ha dit des d'Arizona, Estat pel qual és governador, John McCain.

El republicà McCain guanya en 7 Estats de gran pes: Arizona, Connecticut, Delaware, Illinois, Nova York, Nova Jersey i Califòrnia. El seu competidor més immediat, el milionari mormó Mitt Romney, guanya en 6: l'Estat del qual va ser governador, Massachusetts, Minnesota, Montana, Dakota del Nord, Utah i Colorado.

Segons les dades provisionals d'Associated Press, McCain obtindria 371 delegats; Romney, 160, i Mike Huckabee, 128. Val a dir que, Huckabee, que semblava fora de joc després de les primàries de Florida, la setmana passada, també s'ha emportat 5 Estats: Alabama, Arkansas, Geòrgia, Tennessee i Virgínia Occidental.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.