Política

Zapatero i Prodi presideixen la XV Cimera hispanoitaliana a Nàpols

Els caps de govern de l'Estat espanyol i Itàlia, José Luis Rodríguez Zapatero i Romano Prodi, respectivament, presidiran avui a Nàpols la XV Cimera hispanoitaliana, amb el futur Estatut de la província sèrbia de Kosovo i l'interès d'Itàlia a Amèrica Llatina com dos dels temes centrals.

Els dos executius, representats també pels ministres d'Exteriors, Defensa, Justícia, Foment i Indústria, passaran revista a la situació als països i regions on tenen destacades tropes, com és el cas de Kosovo, el Líban o Afganistan.

La UE es troba dividida respecte a quina posició adoptar davant d'una eventual declaració unilateral d'independència per part de la província albanesa. L'Estat espanyol, i amb ell països com Xipre o Grècia, no són partidaris de tal declaració, tot i que, en el cas del govern espanyol la prioritat és que la UE parli amb una sola veu, pel que evitarà quedar-se sol defensant la seva posició. Itàlia també aposta perquè els vint-i-set, per sobre de tot, parlin amb unanimitat.
Espanya i Itàlia analitzaran també la situació al Líban, on juntament amb França han desplegat una acció diplomàtica "a tres" en pro de l'elecció d'un nou president de consens que posi fi a la crisi institucional per la qual travessa el país. Pel que fa a l'Afganistan, els dos països tenen postures similars respecte de la convicció que l'estabilitat del país no vindrà exclusivament per la presència militar internacional, sinó amb millores en les infraestructures, la sanitat i l'educació, o sigui, en les condicions de vida dels afganesos.

El futur d'Europa centrarà bona part de la Cimera. A més de l'intent dels vint-i-set per consensuar una declaració sobre Kosovo abans del pròxim Consell Europeu del 14 de desembre, Zapatero i Prodi buscaran apropar posicions de cara a aquesta cita i en concret, respecte a la proposta del president francès, Nicolás Sarkozy, de crear un comitè de savis per reflexionar sobre el futur de la UE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.