Política

El Marroc jutjarà un dels suposats autors materials dels atemptats de l'11-M

Els atemptats del l'11-M de 2004 es van produir a Madrid i haurien de ser jutjats a l'Estat espanyol, però no hi ha cap conveni d'extradició amb el Marroc i el país nord-africà es nega a entregar els seus ciutadans. Per això s'ha arribat a l'acord que un dels presumptes autors dels atemptats de l'11-M, detingut aquest diumenge a Rabat, serà jutjat per un tribunal marroquí. La decisió respon a la petició del jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo, presentada al desembre. Segons fonts judicials, és la primera vegada que s'arriba a un acord d'aquest tipus.

L'acusat és Abdelilah Hriz, a qui Del Olmo va imputar el 28 de febrer de l'any passat com a autor material de l'11-M després d'haver comprovat que el seu perfil genètic coincideix amb mostres trobades a Leganés i a la finca de Chinchón utilitzada pels terroristes. Hriz ja va ser condemnat al Marroc per activitats terroristes, però va recórrer contra la sentència i va quedar en llibertat.En la interlocutòria en què s'imputava Hriz, el magistrat Del Olmo va acusar el marroquíd de 191 assassinats terroristes consumats, 1.8811 més en grau de temptativa, quatre delictes d'estralls terroristes i un altre de tràfic, tinença i submistrament d'explosius. La resolució assenyala que el perfil genètic del nou imputat coincideix amb l'extret en una pinta trobada al pis de Leganés on es van suïcidar set dels autors de l'11-M. També hi ha material genètic de Hriz en un pantaló tacat de sang trobat a la finca de Chinchón utilitzada per la cèl·lula per muntar els explosius utilitzats al trens.

Hriz va reconèixer el novembre de 2006, durant una comissió rogatòria de Del Olmo al Marroc, que va viure a Madrid des de març o abril de 2004, no va concretar si hi va arribar abans dels atemptats o no, i fins a final d'octubre o novembre del mateix any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.