Política

Mas acusa el PSOE d'endarrerir el finançament perquè abans el TC retalli l'Estatut

El president de CiU, Artur Mas, ha acusat avui al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero d'endarrerir la negociació del nou sistema de finançament de Catalunya, a l'espera que arribi una sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut que retalli el model financer que conté.

Després de la reunió del comitè executiu de Convergència, Mas ha explicat: "Tenim la impressió que el Govern espanyol està esperant com aigua de maig la sentència del TC per veure si es rebaixa l'Estatut també en matèria de finançament i es pot fer una negociació a la baixa".
Segons Mas, els socialistes esperen que el TC lamini conceptes com el de "bilateralitat", que permetria a Catalunya "poder parlar de tu a tu amb l'Estat espanyol".

El president de CiU ha mostrat així mateix els seus recels sobre la possibilitat que els governs català i valencià facin front comú en la negociació sobre finançament amb l'Executiu central.

Mas ha deixat clar que "qualsevol contacte, acostament o diàleg entre País Valencià i Catalunya és bo", però considera que el govern català ha de cenyir-se a la defensa dels interessos de Catalunya i de l'aplicació estricta de l'Estatut vigent.

"El finançament de Catalunya ha de ser constitucional, però no socialista, sinó català, ha de respondre a les necessitats de Catalunya, no del Partit Socialista", ha subratllat.

ERC aposta pel "front comú" amb Balears i el País Valencià
La comissió permanent d'ERC ha rebutjat avui la possibilitat que l'executiva del PSOE o de qualsevol altre partit decideixin pel seu compte el nou sistema de finançament de la Generalitat, i ha elogiat que aquesta última faci "front comú" amb els governs valencià i balear.

"Cap executiva de cap partit no pot decidir quin ha de ser el sistema de finançament de Catalunya", ha advertit Marina Llansana, la portaveu d'ERC, abans de recordar que l'Estatut estableix que són els governs de l'Estat i català els que negociïn l'acord.

"Molt ens temem -ha afirmat la portaveu republicana- que, arran del que va dir el president Zapatero en el debat d'investidura, pugui oferir un pacte al PP en qüestions com el finançament o també per retallar encara més l'Estatut al Tribunal Constitucional (TC)".

A més, ha indicat que "el TC no està legitimat per modificar un text que ha estat ratificat pel poble de Catalunya, i més quan es tracta d'un òrgan polític d'ús exclusivament partidista del PP i del PSOE".

Segons la portaveu d'Esquerra, "el que hauríem de fer els partits catalans és prescindir de l'existència del TC, tal com fan les institucions basques, i no reconèixer-ho com un referent jurídic vàlid".

ICV aposta per fer ''front comú'' al Congrés
La portaveu d'ICV, Dolors Camats, ha advocat avui per fer un "front comú" al Congrés entre els partits que apuntalen el govern català (PSC, ERC i ICV), al qual ha avalat en la seva estratègia de sumar aliats a la resta de l'Estat encara que siguin comunitats autònomes governades pel PP.

En un missatge que inclou els 25 diputats del PSC al Congrés i que formen part del grup socialista del PSOE, Camats ha advocat perquè les formacions del tripartit català "defensin el mateix" a la Cambra Baixa, en un "front comú" del qual no exclouen CiU, formació a la qual ICV ha invitat a sumar-se a una postura catalana que ha de "liderar" el govern de Catalunya.

Sobre l'estratègia a seguir per la Generalitat, Camats ha admès que "cal buscar aliances" a l'Estat perquè, encara que el govern català ha de negociar de forma bilateral amb l'Estat, tal com marca l'Estatut, al final del procés hi haurà una fase multilateral.

En aquesta recerca de socis, Camats veu bé que s'entauli una estratègia amb comunitats com la valenciana, governada pel PP, perquè el seu text autonòmic té "elements en comú" amb el català.

Això no obstant, ICV creu que amb comunitats com Andalusia també hauria de ser possible trobar punts de coincidència, que permetin fins i tot arribar també a fer un "front comú".

Per la seva banda,  el president del PP català, Daniel Sirera, ha considerat avui "lamentable" l'actitud del PSOE sobre els contactes que ha mantingut el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, amb el seu homòleg valencià, Gerardo Camps (PP), pel nou model de finançament.

Sirera ha assegurat que és "bo que el conseller Castells estigui buscant el suport d'altres comunitats" per aconseguir un millor model per a Catalunya, i no ha entès per què, segons ell, alguns 'barons' del PSOE critiquen l'actitud del conseller socialista.





Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

La fiscalia demana al Suprem que amnistiï Torrent i tres membres més de la Mesa del Parlament

barcelona
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA