Economia

Zapatero retarda fins al 2010 el finançament

La negociació del nou model s’allargarà fins al 2009 i la seva aplicació no es farà efectiva fins a l’any següent

La discussió sobre el futur model de finançament va per llarg. Molt més enllà del 9 d’agost vinent, la data que fixa l’Estatut perquè Estat i Generalitat estableixin les línies mestres del sistema i la seva entrada en vigor. Tant és així que l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero treballa amb l’horitzó de no començar a aplicar el nou model fins al 2010. Tot dependrà de com avancin les negociacions entre el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, i els territoris per pactar un model financer que compensi a tots “una mica” i, sobretot, que no deixi les arques de l’Estat al nivell dels pantans catalans.
Quedar sense liquiditat

Aquesta és l’obsessió oficial de Solbes: no quedar-se sense liquiditat per un nou repartiment de recursos cap a les autonomies. Aquest fet, unit a la severa desacceleració econòmica, planteja un panorama incert per als comptes estatals del 2009. És per això que fonts properes a la Moncloa apunten la possibilitat que la negociació del finançament s’allargui més temps del previst –es confiava tancar-la passat aquest estiu– i que l’entrada en vigor del model s’ajorni fins al 2010. En tot cas, serà dos anys més tard del que temps enrere reclamaven els partits catalans.

Hi ha també un altre factor, i és la necessitat de Zapatero de guanyar temps fins que es clarifiqui el convuls panorama que el 9-M van deixar a la major part de formacions. L’ambient precongressual també fa que s’alenteixi la iniciativa del govern socialista.

L’agonia, doncs, que viu la proposta de finançament del conseller d’Economia Antoni Castells no sembla que hagi de tenir un final ni ràpid ni satisfactori. El PSC no pot tenir més fronts oberts: d’una banda la pressió del PSOE perquè camufli la seva reivindicació dins una proposta conjunta de la direcció estatal. I, a més, que sigui igual a la que defensen Andalusia i Extremadura. Ahir, els consellers econòmics d’aquests territoris tornaven a rebutjar la proposta dels catalans. I també pateix la pressió dels socis de govern –ERC i ICV– i la de CiU, que en una primera reunió de Francesc Homs amb Castells va avisar que no l’ajudaran si no es negocia un sistema singular i bilateral.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.