Política

El PSOE accepta ara el 9 d'agost

Finançament

El fantasma d'un Umberto Bossi que lideri una Lliga Nord de les comunitats que més paguen, amb el qual el president José Montilla va avisar dissabte que cal pactar amb urgència un nou finançament, haurà d'esperar a manifestar-se. José Luis Rodríguez Zapatero va demanar ahir la paraula a l'executiva federal del PSOE per ordenar als seus barons que "abordin ja" la negociació del nou model, silenciant les pressions del president andalús Manuel Chaves i de l'expresident Felipe González per ajornar el debat per l'anomenada "desacceleració" econòmica.

Davant del perill que el galliner s'esvaloti més del compte a les portes d'un congrés que es presentava tranquil, Zapatero va imposar ordre i el PSOE ja va a to amb el seu govern en el sentit que, d'entrada, cal complir l'Estatut de Catalunya, que marca el 9 d'agost -dos anys des de l'entrada en vigor- per "concretar l'aplicació dels preceptes" del finançament. És el que el secretari d'organització José Blancó va definir com a "quadre general", que al setembre s'ha de portar a les Corts per tal que entri en vigor el 2009. Això sí, per tranquil·litzar els barons, el PSOE pretén negociar a partir d'unes bases que dibuixarà Pedro Solbes en deu dies. Es repeteix la jugada de l'Estatut, quan Solbes va indignar els negociadors catalans enviant per e-mail un divendres de desembre una proposta per negociar el finançament que era una esmena a la totalitat a la proposta catalana.

El que passa és que la proposta que pugui fer Solbes no té per què allunyar-se de la catalana. Almenys la música taral·lejada ahir per Zapatero no va desagradar a la Generalitat. El govern entén la necessitat que el PSOE vetlli per un model exportable, però ho veu compatible amb una negociació bilateral i a partir de l'Estatut.

Puigcercós tremola
En canvi, el republicà Joan Puigcercós tem un intent de "perpetuar la situació" quan es parla de marc general. Sigui com sigui, Zapatero va parlar de "millorar la situació de l'educació i de la sanitat". Just els punts als quals Antoni Castells vol limitar la solidaritat i per als quals reclama més ingressos. L'equip de Montilla recordava ahir que, quan hi ha una epidèmia de grip, el sistema es col·lapsa. O que durant el curs han arribat 3.000 alumnes nous. Ho feia per palesar la urgència del nou model. I l'argument serveix també per constatar que, més enllà d'ensenyar les dents, a la immensa majoria de comunitats els cal revisar el model: hi ha augmentat la població i l'actual finançament es basa en el cens del 1999. És a dir, que tampoc cal pensar que l'avís de Montilla ha fet tremolar Zapatero, sinó que "s'ha imposat el sentit comú".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona