Política

El reconeixement del català queda relegat a l'article 75 de la Constitució francesa

El reconeixement de les anomenades llengües regionals i, per tant, del català, s'ha traslladat, momentàniament, a l'article 75 de la Constitució francesa, després del vot dels diputats de l'Assemblea Nacional en segona lectura sobre la reforma de les institucions. Atès que els senadors van rebutjar en primera lectura el reconeixement de les llengües que no fossin el francès a l'article 1, com a preàmbul de la Constitució, la seva inclusió ara a l'apartat dedicat a les regions ha de facilitar l'acord. El Senat repetirà la votació el 16 de juliol i, el 21, s'ha de celebrar un congrés parlamentari conjunt a Versalles.

L'acord entre els diputats i senadors francesos s'ha limitat a la Unió per un Moviment Popular (UMP), el partit del govern, i els centristes afins. L'oposició, el Partit Socialista, hi ha votat en contra, no específicament per les llengües que no siguin el francès, sinó pel seu desacord global amb la reforma de les insitucions.

La frase utilitzada "les llengües regionals pertanyen al patrimoni de França" passa de l'article 1 al 75, en el títol dedicat a les col·lectivitats territorials (regions, diputacions i ajuntaments) en el llenguatge administratiu francès. Els senadors havien votat en contra que la frase figurés just abans de l'article 2, on es diu que "la llengua de la República és el francès".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.