Política

La substància localitzada en els escorcolls del Raval no és explosiva per ella mateixa

Terrorisme

L'avenç de la investigació que dissabte va precipitar la detenció de 14 presumptes terroristes descarta ara el risc imminent d'atemptat a Barcelona. L'operació de la Guàrdia Civil es va precipitar després que els serveis secrets francesos alertessin de la proximitat d'un gran atac islamista a la capital catalana.
No obstant això, tant el resultat dels escorcolls com dels interrogatoris als arrestats –que avui declararan a l'Audiència Nacional– evidencien que la suposada acció suïcida no era immediata.

La substància química trobada en els escorcolls tampoc és TATP, el triperòxid de triacetona, conegut també com l'explosiu dels pobres, i emprat habitualment per Al-Qaida. Fonts de la investigació van detallar ahir que la bossa de 30 grams intervinguda per la Guàrdia Civil conté nitrocel·lulosa. Aquesta substància no és explosiva per ella mateixa, encara que sí que és susceptible de ser utilitzada en la fabricació de bombes.

Informe de l'FBI
El fet que no es tracti de TATP no rebaixa, en opinió dels investigadors, la perillositat de la cèl·lula terrorista desarticulada, ja que, l'octubre del 2003, l'FBI va alertar els serveis d'informació espanyols de la pretensió d'Al-Qaida d'emprar nitrocel·lulosa per fabricar bombes per atemptar en avions.

Juntament amb la nitrocel·lulosa, els agents també van localitzar en els escorcolls almenys quatre temporitzadors, tres tipus de cables, bateries, cinta aïllant i petites boles d'acer que es podrien utilitzar com a metralla. No hi ha rastre, però, de cap substància que es pogués barrejar amb la nitrocel·lulosa. Segons fonts pròximes a la investigació, els detinguts haurien desvinculat la tinença d'aquest material a la preparació d'artefactes explosius.

La pitjor de les hipòtesis
Amb el pas dels dies i l'avenç de la investigació, perd força la tesi que la cèl·lula desarticulada ultimava un atemptat a Barcelona. No obstant, fonts pròximes a la investigació van defensar l'operació de dissabte a la matinada, ja que la informació amb què treballaven els serveis secrets espanyols preveia la pitjor de les hipòtesis. És a dir, no descartava una rèplica de l'11-M a Barcelona el mateix cap de setmana de les detencions.

En la compareixença davant la comissió de matèries reservades del Parlament, el conseller d'Interior, Joan Saura, explicarà avui que el risc d'atemptats islamistes a Catalunya és una realitat però que no s'ha de caure en l'alarmisme perquè la lluita antiterrorista és eficaç, tal com es demostra amb operacions com la de dissabte. Saura també detallarà que, des d'un primer moment, el govern va estar informat sobre l'acció de la Guàrdia Civil a Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.