Política

L'advocat dels pakistanesos detinguts per la preparació d'un atemptat al metro demana que els posin en llibertat

L'advocat dels deu pakistanesos empresonats en diverses presons espanyoles després d'haver sigut detinguts el 19 de gener a Barcelona ha demanat a l'Audiència Nacional la llibertat provisional dels imputats. Se'ls considera islamistes radicals sospitosos de preparar un atemptat al metro de Barcelona, però el lletrat, Sebastià Salellas, al·lega que la investigació està completament aturada al jutjat d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional. Fins ara, el magistrat ni tan sols ha volgut tornar a cridar a declarar els imputats, que ho han demanat per "aclarir i negar les infames manifestacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació", segons les quals els detinguts havien estat entrenats com a terroristes.

Des que s'ha aixecat el secret de sumari, l'advocat dels imputats han comprovat que el confident en què es basa el cas "es contradiu" en un relat "genèric i faltat de lògica i rigor". El testimoni protegit és un compatriota dels arrestats que va arribar de França dies abans de l'operació policia a Ciutat Vella i que hauria estat convidat a participar en l'atemptat i que va alertar de l'existència de quilos d'explosius que no s'han trobat. Per Salellas, les seves declaracions "només podrien ser tingudes en compte si tinguessin el suport de fets concrets", cosa que entén que no es dóna.

Les mostres nitrocel·lulosa intervingudes als detinguts eren, segons han declarat els empresonats, del confident, i també li atribueixen a ell la propietat d'un paquet llençat en un contenidor que la policia relaciona amb un dels arrestats, a casa del qual passava uns dies el testimoni protegit.

El lletrat considera que mantenir deu dels imputats en diversos centres penitenciaris, on han sigut aïllats i classificats com a terroristes, vulnera al dret a la presumpció d'innocència, ja que entén que l'operació no ha estat res més que "una actuació judicial preventiva basada en la circumstància religiosa, de manera que afecta el dret a la llibertat". També anuncia que quan pugui visitar tots els afectats, els deu empresonats denunciaran maltractaments policials que, segons Salellas, han estat explicats al forense, que ha fet constar en els seus informes que ha observat hematomes en cinc dels casos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.