Política

CiU no té "cap mena de pressa" per arribar a cap acord amb Zapatero

CiU no té "cap mena de pressa" per arribar a cap acord amb el PSOE, ni per constituir les meses del Congrés i del Senat ni per pactar cap majoria parlamentària ni per acordar la investidura del president del govern espanyol. Ho ha assegurat Josep Antoni Duran i Lleida aquest dilluns al migdia, després de la reunió de la comissió executiva nacional de la federació per valorar els resultats electorals.

El president CiU, Artur Mas, ha ratificat que la federació considera molt bons els resultats, malgrat haver perdut 61.000 vots, ja que han crescut dues dècimes en percentatge de vot i han aconseguit un diputat més al Congrés, on tindran 11 escons. Per Mas, "CiU es consolida com una força central a Catalunya".

Des d'aquest punt de vista, la comissió executiva nacional ha encarregat al candidat, Duran i Lleida, que comenci "els contactes que calgui", no per iniciativa de CiU sinó "per iniciativa dels altres".

Després d'aquesta valoració positiva per a CiU, Artur Mas no ha perdut l'oportunitat de fer un advertiment a ERC. "Si algun element de preocupació tenim és que la suma del catalanisme ha perdut pes a les Corts, no per CiU, sinó en el conjunt. Convidem a una reflexió general perquè el catalanisme no perdi capacitat de defensa. CiU fa una contribució significativa al catalanisme, aguantem molt bé, i cal que en la suma global el món catalanista no perdi pes, perquè aleshores guanya pes el socialisme, que respon a un projecte bàsicament espanyol que no és bo per a Catalunya", ha alertat el president de la federació.

Per Duran i Lleida, el candidat que ha aconseguit guanyar un diputat més en el clima de "forta bipolarització" que han recordat amb insistència CiU, ERC i ICV, el més important ara és que "CiU no té cap mena de pressa". "Assistim a l'inici de la legislatura convençuts que serà una legislatura important per a CiU, que CiU hi tindrà un paper important, però no ens correspon a nosaltres portar cap iniciativa per negociar ni les meses, ni la presidència, ni majories parlamentàries, el PSOE té altres alternatives i tota la responsabilitat", ha argumentat, tot i afegir que els resultats "donen joc a CiU i possibilitats per fer respectar Catalunya".

Duran tampoc ha volgut prendre cap compromís sobre l'eventual votació per escollir José Bono, el candidat socialista més obertament bel·ligerant amb Catalunya, com a president del Congrés. "Hi ha diputats que permeten una majoria del PSOE i el PP, que quan els convé es posen d'acord, els ho recordo", ha contestat. Ha insistit que cap dels pactes possibles en els pròxims dies són responsabilitat de CiU, tot i que utilitzaran "amb intel·ligència" les seves possibilitats.

Per Duran, només "la por al Partit Popular", que hauria "tapat la mala gestió de Rodríguez Zapatero", explica els bons resultats del PSC.

Pel que fa a ERC, el democratacristià ha assegurat que "ells sabran l'impacte que els ha causat el fet d'haver donat suport a José Montilla per fer-lo president". "ERC tenia l'objectiu d'envair l'espai d'esquerres català, i el resultat ha sigut a la inversa, suposo que ho tindran en compte en la seva reflexió", ha rematat.

Artur Mas ha garantit que CiU "no pressionarà ERC ni intentarà treure cap rèdit" dels mals resultats dels republicans, que perden 5 dels 8 diputats que tenien al Congrés i el grup parlamentari propi. "La nostra preocupació no és ERC sinó Catalunya, i diem que el catalanisme en el seu conjunt ha de fer una reflexió, nosaltres ja l'hem fet i s'ha d'estendre, creiem. Sí que ens agradaria que la reflexió es fes en termes de país, no de tripartit", ha sentenciat Mas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona